Česká pošta zdražuje. Cena za doručení dopisů stoupne o dvě koruny na 21 korun

Česká pošta od listopadu zdraží posílání dopisů, balíků i poštovních poukázek. Doručení obyčejného dopisu podraží o dvě koruny na 21 korun, prioritní psaní doručované do druhého dne pak vyjde na 28 korun namísto 26 korun. Důvodem jsou rostoucí náklady. Ministerstvo vnitra v pondělí zároveň vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele České pošty. Vítěz tendru bude podnik řídit od příštího roku místo dosavadního šéfa Romana Knapa.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 14:31 3. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, ilustrační foto

Česká pošta zdražuje (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vzhledem k rostoucím nákladům zejména na energie a pohonné hmoty jsme od 1. listopadu upravili ceník našich služeb. Dochází mj. ke zdražení obyčejného psaní o dvě koruny ze současných 19 korun a z 26 na 28 v případě prioritního,“ uvedl Vitík.

Základní cenu služby Balíkovna Česká pošta zvýší o deset korun na 75 korun, s dobírkou na 94 korun. Pro registrované uživatele se cena nemění, zůstává na 65 korunách bez dobírky a 84 korunách s dobírkou, píše server Peníze.cz.

Cena odeslání poštovních a dobírkových poukázek stoupne ve všech případech o pět korun. Základní cena za poslání částky do 5000 korun se tedy od listopadu zvýší na 49 korun u poukázky typu A, na 42 Kč u poukázky typu B a na 58 korun u poukázky typu C. Poštovní poukázky pošta zdražila o pět korun už loni v dubnu, kdy zvyšovala i cenu doporučených a cenných psaní.

‚Hodně o tom přemýšlím.‘ Knap zvažuje, že se znovu přihlásí do výběrového řízení na šéfa České pošty

Číst článek

Od letošního října pošta zpoplatnila službu SIPO i pro bezhotovostní platby formou inkasa z bankovního účtu. Pokud zákazník vyžadoval potvrzení pouze e-mailem, byla služba dosud zdarma. Nově za ni podnik vybírá pět korun.

Pošta loni podle údajů Českého telekomunikačního úřadu doručila 147,7 milionu obyčejných zásilek do dvou kilogramů, což je o desetinu méně než v předchozím roce. U obyčejných balíků do deseti kilogramů pošta zaznamenala pokles o čtvrtinu na 195 tisíc zásilek.

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává 27 tisíc lidí.

Výběr generálního ředitele

Ministerstvo vnitra v pondělí také uvedlo na svých stránkách, že vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele České pošty. Vítěz tendru bude podnik řídit od příštího roku místo dosavadního šéfa Romana Knapa. Uzávěrka přihlášek je 15. listopadu.

Knap měl původně po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem skončit už na konci září, ale kvůli tomu, že ministerstvo kvůli dovoleným odložilo tendr na jeho nástupce na podzim, zůstane zatím ve funkci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme