Česká rafinérská obnovila dodávky Chemopetrolu

Hrozba kolapsu českého chemického průmyslu kvůli cenové válce je za námi. Česká rafinérská od včerejška znovu dodává suroviny litvínovskému Chemopetrolu. Její akcionáři a akcionáři mateřského Unipetrolu se dohodli na podmínkách dodávek pro dva následující měsíce. Dodávky mezi dcerami Unipetrolu - rafinérií a litvínovskou chemičkou byly v pátek přerušeny poté, co zkrachovalo jednání o podmínkách a o cenách červnových dodávek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Jan Rosenauer

Česká rafinérská dala pokyn k obnovení dodávek Chemopetrolu. Oznámil to předseda představenstva a generální ředitel České rafinérské Ivan Ottis. Dodal, že akcionáři se v neděli odpoledne shodli na kompromisním řešení pro následující dva měsíce. Uzavření dohody potvrdil i generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Pavel Švarc.

Válka mezi chemickými firmami zřejmě zatím ještě není úplně zažehnaná. Akcionáři České rafinérské - tedy Unipetrol na straně jedné a konsorcium Agip, Shell a Conoco na straně druhé v noci na neděli stále ještě intenzivně jednali o tom, kdy se mají obnovit dodávky rafinérie. Ty Česká rafinérská přerušila v pátek - po té, co se nedohodla s Chemopetrolem na cenách pro další období. Po sobotní intervenci ministra průmyslu Miroslava Grégra, došlo a kompromisu a ředitelé slíbili, že prozatím všechno urovnají. Večer se ovšem rozhovory uvnitř České rafinérské zadrhly - kvůli dalším neshodám mezi akcionáři. Zastavení výroby v Chemopetrolu by ohrozilo výrobu plastů a hnojiv. Na dodávkách benzinu by se tato krize neměla nijak projevit.

Dceřiné firmy Unipetrolu Česká rafinérská a Chemopetrol nemají od počátku roku uzavřenu dlouhodobou smlouvu na dodávku primárních benzínů a ostatních rafinérských produktů Chemopetrolu.

Do konce května upravovaly vztahy úmluvami vždy na měsíc dopředu, shody na červen se však akcionářům v pátek nepodařilo dosáhnout.

A tak jedna z největších chemiček v zemi, litvínovský Chemopetrol, nedělní dopoledne musela stát a jeho zaměstnanci prováděli jen běžnou údržbu. Mluvčí Unipetrolu Tomáš Zikmund nevylučoval, že dlouhodobější výpadek dodávek benzínu může postihnout i další výrobce. Přesto věří, že situace bude brzy vyřešena.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund o Unipetrolu

Všechny dosavadní pokusy o dohodu komplikovala neústupnost akcionářů rafinérky, konkrétně zástupců firem Shell, Conoco a Agip. Výroba plastů v Chemopetrolu proto stála a podobný osud mohl stihnout i neratovickou Spolanu a kralupský Kaučuk. Podle mluvčího Unipetrolu Tomáše Zikmunda je nynější situace důsledkem dosavadního postupu při privatizaci odvětví, kdy Chemopetrol nemá možnost zakoupit surovinu jinde a Česká rafinérská ho tak drží v šachu.

Místopředseda vlády a šéf ČSSD Vladimír Špidla tvrdí, že za průmyslovou sféru v zemi je odpovědný ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ten by se také měl podle Špidly z titulu své funkce problematikou zabývat. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus se naopak domnívá, že by současná vláda ČSSD neměla před volbami v petrochemii udělat nezvratné, unáhlené kroky.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme