Česká republika by mohla z Evropy získat podporu pro miliardové investice

Snaze Evropy o oživení ekonomiky by měl pomoci nový investiční fond. Na jeho vzniku se na summitu v Bruselu dohodli lídři zemí Evropské unie. O peníze, které by mohly jít třeba na stavbu silnic nebo do energetiky, se bude ucházet i Česká republika. Celkem návrh počítá s investicemi za více než 300 miliard eur (asi 8,7 bilionu korun). Konkrétní podobu návrhu chce Evropská komise představit v lednu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka na bruselském summitu EU

Premiér Bohuslav Sobotka na bruselském summitu EU | Zdroj: ČTK

Evropský fond strategických investic (EFSI) je součástí plánu komise Jeana-Claudea Junckera. Investice by měly podpořit ekonomický růst.

Ve fondu mají být především peníze z unijního rozpočtu a Evropské investiční banky, celkem 21 miliard eur (579 miliard Kč). Záruky fondu by pak měly pomoci vytvořit „pákový efekt“, který během tří let, tedy do roku 2017, přitáhne podle komise oněch až 315 miliard eur investic – z veřejných i soukromých peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány na vznik Evropského fondu strategických investic přiblížil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Přiznivě by se investice měly projevit i na zaměstnanosti. Díky nim by v Evropě mohlo vzniknout víc než milion pracovních míst.

Pracovní skupina už vypracovala soupis přibližně dvou tisíc projektů s „evropskou přidanou hodnotou“, které by na peníze z fondu mohly dosáhnout. Jde o oblasti jako dopravní či energetická infrastruktura nebo třeba věda a výzkum.

Co se České republiky týká, peníze mohly jít třeba do stavby dálnic nebo na plynovody, které by spojovaly Česko s jeho sousedy – a mimo jiné tak snižovaly energetickou závislost země na Rusku.

„Bude kladen výrazný důraz na to, aby se neztrácel čas přípravou těchto projektů. Ty finanční prostředky by měly mobilizovat růst pokud možno hned, to znamená v horizontu oněch předpokládaných tří let,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Konkrétní projekty zatím vláda vybrané nemá, zabývat se jimi však bude hned na svém posledním předvánočním zasedání v úterý příští týden.

Jistotu, že peníze skutečně přitečou, však žádná vláda zemí osmadvacítky nemá. Jednotlivé projekty budou totiž mezi sebou soutěžit. Rozhodující slovo při výběru by měli dostat odborníci.

ČTK, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme