Česká republika se nemusí obávat výpadku dodávek energií

Energetika a energetická bezpečnost patří k prioritám české vlády pro nadcházející desetiletí, nejen po její funkční období. Jde o klíčový obor, jehož další směřování vláda nemůže měnit každé čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo)

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (vlevo) | Foto: Tomáš Adamec

Co se týče diverzifikace dodávek do České republiky, ropa i plyn jsou de facto vyřešené. Ropa přijde z Ingolstadtu a plyn z Norska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek o energetické koncepci České republiky v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Hrozba by mohla spočívat jenom v tom, že výpadek by byl neočekávaný nebo nepředpokládaný. Pokud budeme informováni o nějakých potížích, jsme schopni je nejrůznějšími dalšími zdroji nahradit. Právě proto vedeme dialog s dodavateli, který by měl tato rizika eliminovat, případně bychom měli čas se na ně připravit,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

V nadcházejícím období bude podle jeho slov vláda komunikovat s opozicí a s Poslaneckou sněmovnou o aktualizaci státní energetické koncepce, která obsahuje i prvek energetické bezpečnosti.

„Je to úkol na příštího půl roku a zatím se podle mého názoru nejeví, že by nebyl dostatek komunikace nebo že bychom měli nějaké zásadní rozpory, když odhlédneme od otázky limitů,“ řekl ministr.

O tom, jak vypadá energetická bezpečnost Česka z pohledu politiků, debatovali dnes někteří z nich s odborníky v Praze na setkání Energetická bezpečnost ČR očima politiků.

Martina Mašková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme