Česká republika stále usiluje o sídlo Galilea

Česká republika nevzdává boj o Galileo. Ministři dopravy se včera v Bruselu nedohodli na tom, kam umístit řídící středisko vznikajícího evropského navigačního systému. Praha je mezi jedenácti kandidáty a čelí tvrdé konkurenci. Čeští vyjednavači stále věří v úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní anténa

Satelitní anténa | Foto: Jan Rosenauer

Česko se snaží přesvědčit nejen kvalitou svého projektu. Podle příslibu z roku 2003 by totiž nově vznikající evropské instituce měly mít sídlo přednostně v nových členských zemích. S tím zatím čeští vyjednavači neuspěli a chtěli by otázku nastolit na nadcházejícím summitu Unie.

Ministr dopravy Aleš Řebíček vysvětluje: "Já jsme říkal, že by mělo být poměrně rychle hotovo stanovisko na úrovni Evropské rady, zda-li platí a potvrzuje se to, že nové členské země jsou první na řadě a nebo ne."

Finsko jako předsednická země ale tuto otázku na summitu projednávat nechce. Formálně o to může požádat český premiér Topolánek svého finského kolegu Vanhanena. Ministr Řebíček to podle svých slov Mirku Topolánkovi navrhne dnes.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme