Česká republika usiluje o zakázky v Iráku

Premiér Petr Nečas dnes jednal s nejvyššími iráckými představiteli o tom, zda může být Irák dalším doplňkovým motorem, který v příštích letech popožene růst české ekonomiky. Česko by Iráku rádo prodalo dvě desítky svých nepotřebných bitevníků L-159. Šance na uzavření tohoto připravovaného obchodu jsou velké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas se v Bagdádu sešel se svým iráckým protějškem Núrím Málikím (vpravo).

Premiér Petr Nečas se v Bagdádu sešel se svým iráckým protějškem Núrím Málikím (vpravo). | Zdroj: ČTK

Letouny L-159 ale rozhodně nejsou jediným artiklem, kterým se chce Česká republika v Iráku prezentovat. Cílem návštěvy Petra Nečase, která je vůbec první cestou předsedy české vlády do této země od pádu režimu Saddáma Husajna v roce 2003, je i podpora dalších českých firem, které by se mohly významně podílet na obnově této válkou zničené země.

Českého premiéra, ministra obrany Alexandra Vondru a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka proto do Iráku doprovodila velká podnikatelská mise, která čítá více než tři desítky tuzemských firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslankyně v Iráku Bronislava Tomášová a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák mluví o úspěšné misi českých podnikatelů v Iráku ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Návštěva, která se připravovala několik měsíců, je historicky důležitá návštěva evropského premiéra v Iráku, protože do této doby navštívil Irák od roku 2003 pouze francouzský premiér a v roce 2009 pan prezident Sarkozy coby hlava státu. Takže v tom je Česká republika velmi výjimečná a samozřejmě je tak i reflektována,“ řekla velvyslankyně v Iráku Bronislava Tomášová.

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Irákem v posledních dvou letech oproti předchozímu období podle jejích slov výrazně vzrostla. V Iráku se ale objevovaly stále stejné firmy a získat pro tento trh nové firmy bylo podle velvyslankyně docela obtížné.

Ministr obrany Alexandr Vondra se zúčastnil české podnikatelské mise v Iráku. | Foto: Pavel Polák

„Já jsem velmi mile překvapená, že zhruba od konce loňského roku, kdy jsme uspořádali několik různých promočních seminářů v České republice pro české podnikatele, jsme zaznamenali velmi zvýšený nárůst zájmu českých podnikatelů o tento trh. A samozřejmě pokud jejich příjezd do Iráku byl zaštítěn návštěvou pana premiéra, znamená to velký posun dopředu, co se týče získávání zakázek a rozvoje obchodu,“ uvedla Bronislava Tomášová.

Byznys fórum se povedlo

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který celou českou podnikatelskou misi na místě doprovází a zaštiťuje, ji zhodnotil jako velmi úspěšnou.

„Celé byznys fórum za účasti pana ministra Kocourka a delegace byznysu se nesmírně povedlo. Z irácké strany bylo přítomno 250 firem a 14 televizních studií. Hned po základním vystoupení pánů ministrů průmyslu obou zemí a šéfů podnikatelských svazů proběhla dvoustranná jednání ‚face to face‘ a musím říct, že ten zájem byl enormní a některé firmy mohou potvrdit, že projevily zájem o další prohloubení spolupráce,“ řekl Jaroslav Hanák.

Tradičně se české firmy v zahraničí prosazují v sektorech jako je energetika, těžba nebo vodní hospodářství. Totéž platí o Iráku. Úspěšné jsou zde například firmy Zetor či Škoda. Do Iráku se loni vyvezly traktory Zetor a usiluje se o to, aby se v této praxi nadále pokračovalo.

Iráčané mají zájem především o technologie, například v ropném průmyslu. Češi mají v Iráku dobrou pozici i reputaci, protože ještě v dobách socialismu postavili více než polovinu iráckých rafinérií. Na tom, že je na co navazovat, se shodli premiéři obou zemí.

Zlepšování bezpečnostní situace

Bezpečnostní situace se za působení Bronislavy Tomášové v Iráku v posledních dvou letech zlepšila a zlepšuje se i nadále.

„Podíváme-li se na statistiky, tak zhruba před čtyřmi lety bylo na Bagdád 160 útoků za den, před dvěma lety asi 18 útoků a dnes se pohybujeme na čísle kolem čtyř a pěti. Tyto statistiky zahrnují i objevené výbušniny, které neexplodovaly, kriminální činy, vraždy, prostě jakékoliv bezpečnostní incidenty,“ řekla velvyslankyně.

S tím, že se v Iráku postupně zlepšuje bezpečnost, souhlasí také Jaroslav Hanák.

Pavel Novák, Naďa Bělovská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme