Česká skupina EPH dostala od Evropské komise pokutu 60 milionů korun

Evropská komise dnes dala pokutu 2,5 milionu eur, v přepočtu zhruba 60 milionů korun, českým společnostem Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors. Brusel to zdůvodnil tím, že firmy v roce 2009 bránily jeho antimonopolnímu vyšetřování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Regulátoři Evropské unie společnému podniku PPF, J&T a Daniela Křetínského vytýkají, že během třídenní kontroly z konce roku 2009 porušil povinnost podniku poskytnout jim příslušné dokumenty.

Inspekce vyšetřovala možné porušení podmínek hospodářské soutěže, konkrétně snahu vyloučit z trhu konkurenci a diktovat ceny elektřiny.

Do společností ČEZ, Severočeské doly a Energetický a průmyslový holding tehdy vtrhlo přes 30 pracovníků Evropské komise, zabavili mobily, zablokovali počítače, ofotili stovky dokumentů a zapečetili kanceláře. Šetření se tehdy rozjelo na základě podnětu z Czech Coalu.

Inspektoři také nechali zablokovat účty elektronické pošty klíčových osob v EPH a předchůdci firmy EP Investments Advisors. Společnosti ale jeden z účtů odblokovaly a došlou poštu nechaly přeposílat jinam, aby ji inspektoři nemohli prověřit.

Za tento úskok je Evropská komise potrestala.

„Takové kroky v průběhu našich inspekcí nemůžeme tolerovat. Dokonce ani v případě, že by se jednalo o společnost, která nakonec nebude postižená rozhodnutím v kontrolovaném případě,“ řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Pokuta je podle něho vyšší než v jiných případech maření vyšetřování, protože šlo o závažné a zcela záměrné porušení pravidel.

Pavel Novák, Renáta Prátová, Lucie Maňourová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme