Česká spořitelna dá peníze z nevyzvednutých anonymních vkladních knížek na vědu

Letos vyprší termín, ve kterém si lidé mohou vybírat peníze z anonymních vkladních knížek na doručitele. Ty byly zrušeny kvůli požadavku Evropské unie, která se bála, že tyto knížky mohou být zneužívány k praní špinavých peněz. Česká spořitelna uvedla , že nevyzvednuté peníze dá na vědecké účely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto).

Česká spořitelna (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Spořicí vkladní knížka nebyla na jméno a nebyly v ní žádné identifikační údaje majitele. Byla anonymní a kdo ji přinesl a znal třeba heslo, ten si mohl peníze vybrat.

Evropská unie ale dospěla k názoru, že je to špatně, neboť by se díky tomuto systému mohly prát špinavé peníze. Během deseti přechodných let si peníze vybralo 98 procent lidí. Ke konci května ale bylo takových knížek ještě dva a půl milionu a lidé na nich u České spořitelny mají 2 miliardy a 400 milionů korun. Od roku 2003 spořitelna vklady neúročí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměrech České spořitelny s nevyzvednutými vkladními knížkami mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Česká spořitelna by chtěla, pokud jí to umožní legislativa, prodloužit lhůtu k vyplácení ještě do konce roku 2015. I tak ale odhaduje, že na účtech zůstane více než miliarda korun. Tyto peníze postupně vloží jako základní kapitál do nadace na podporu české vědy, výzkumu a vzdělání.

Ta právě vzniká. Z výnosů vložených peněz bude nadace podporovat nejtalentovanější vědce a pracovníky z technických a přírodních oborů.

Podle generálního ředitele spořitelny Pavla Kysilky by výnosy z kapitálu nadace mohly dosahovat desítky milionů korun ročně.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme