České spořitelně vzrostl čistý zisk na 4,1 miliardy korun, banka má nejvíce klientů v zemi

České spořitelně vzrostl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující čistý úrokový výnos a rozpouštění opravných položek. Meziročně vyšší byl i provozní zisk, který stoupl o 2,5 procenta na 4,8 miliardy korun. Hospodářské výsledky v pátek Česká spořitelna zveřejnila na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto)

Česká spořitelna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pokračujeme v pozitivním trendu předchozího roku. Meziročně jsme zvýšili objem poskytnutých úvěrů o devět procent, na čemž se podílely zejména hypotéky a úvěry pro malé a střední podniky. Dobrou kondici domácností i českých firem odráží sedmiprocentní nárůst depozit,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

Zisk Erste Group v prvním čtvrtletí stoupl o 26,8 procenta

Rakouské bankovní skupině Erste Group, která ovládá Českou spořitelnu, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy korun). K vysokému růstu přispěl silný ekonomický růst ve východní Evropě a celkově příznivé prostředí, díky kterému mohla banka snížit rezervy na ztrátové úvěry. Vyplývá to z prohlášení banky.

Čistý úrokový výnos podpořený silným růstem úvěrových obchodů a trojím nedávným zvýšením úrokových sazeb vzrostl v meziročním srovnání o 6,1 procenta na 6,5 miliardy korun.

Čisté výnosy z poplatků a provizí se z důvodu klesajících příjmů z finančních služeb a kartových transakcí meziročně snížily o 6,9 procenta na 2,1 miliardy korun.

Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 9,5 procenta na 0,7 miliardy korun. „Tento výsledek byl negativně ovlivněn mimořádnou poptávkou po zajišťovacích obchodech z 1. čtvrtletí 2017, kdy se očekávalo ukončení devizových intervencí ČNB,“ uvedla banka.

Provozní náklady se oproti stejnému období minulého roku navýšily o půl procenta na 4,6 miliardy korun. Vzrostly zejména odměny zaměstnancům České spořitelny a vyšší byl i příspěvek do Fondu pojištění vkladů v souvislosti s rostoucím objemem deposit. Odpisy hmotného a nehmotného majetku zaznamenaly díky nižším odpisům budov a hardwaru výrazné snížení.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla k letošnímu 31. březnu 1,3033 bilionu korun, od začátku roku tak o 1,9 procenta poklesla.

Z plánů na další období vyzdvihl Salomon oficiální spuštění nového internetového bankovnictví George. „Půl milionu našich klientů, kteří začali George používat už v době tzv. pilotního provozu a jejich pozitivní reakce, je víc než dobrý start,“ podotkl.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Akcie rakouské mateřské společnosti Erste Group se obchodují na pražské burze. Skupině Erste Group stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy korun).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme