Česká spořitelna zvýšila čistý zisk na 8,2 miliardy korun, mateřské Erste se nedaří

Česká spořitelna v letošním prvním pololetí meziročně zvýšila čistý zisk o 14 procent na 8,22 miliardy korun. Provozní zisk banky ale poklesl o 3,2 procenta. Zatím neauditované výsledky zveřejnila Česká spořitelna. I přesto její mateřská bankovní skupina Erste Group snížila v pololetí čistý zisk o 12,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna (ilustrační foto).

Česká spořitelna (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky jsou zveřejněné výsledky blízko očekávání analytiků.

„Provozní výnosy Erste Group byly mírně pod tržním konsensem, což je důsledkem především horších úrokových výnosů a také výnosů z obchodování. Čistý zisk je jen mírně pod očekáváním,“ říká Hatlapatka.

Za pozitivními výsledky České spořitelny podle něj stojí především meziročně výrazně nižší tvorba opravných položek ke špatným úvěrům a zřejmě také dobrá kontrola provozních nákladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky České spořitelny a mateřské bankovní skupiny Erste Group zhodnotil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka

„Nicméně je třeba vidět také to, že na provozních výnosech se i u České spořitelny projevuje negativní ekonomické prostředí. A to jak na úrokových výnosech, tak i na výnosech z poplatků, což je trochu memento pro příští kvartály,“ upozorňuje analytik.

Boj bank s ekonomickým prostředím a evropskou dluhovou krizí je podle něj složitý. „Banky v posledních letech těžily z vysokého růstu úvěrového trhu a ten se momentálně zastavil. Úvěrový trh prakticky neroste a banky těžko hledají způsoby, jak navyšovat výnosy a tím pádem i zisky,“ vysvětluje.

Za velkým propadem čistého zisku rakouské bankovní skupiny Erste Group vidí například zavedení bankovní daně v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku.

„Největší důvod je ale odpis goodwillu rumunské dcery ECR ve výši 210 milionů eur. To je asi hlavní položka, která negativně ovlivnila výsledky hospodaření Erste ve druhém kvartále letošního roku,“ míní analytik společnosti Cyrrus.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme