Česká sportovní letadla slaví úspěch na největším veletrhu v USA

České firmy vyrábějící lehká sportovní letadla představily nejsilnější sestavu na největším leteckém veletrhu Oshkosh 2006 ve Spojených státech. Česká republika se prosadila jako vůbec největší prodejce této kategorie letadel na americkém trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ultralight české výroby

ultralight české výroby | Foto: Alexandr Pícha

Svá lehká sportovní letadla předvádí na veletrhu Oshkosh ve Wisconsinu 13 českých výrobců, mezi nimi například Evektor z Kunovic, Czech Air Works ze Starého Města, TL Ultralight z Hradce Králové a další firmy z oblasti výroby letadel, vrtulí, motorů, trupů a záchranných padákových systémů.

Českou účast zastřešuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a podílejí se na ní i CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism. Zástupce českého ministerstva na veletrhu Miloš Sklenka informoval Český rozhlas, že čeští výrobci za jediný rok vyvezli do Ameriky 100 lehkých sportovních letadel za zhruba 10 milionů dolarů.

Česko zachytilo ve Spojených státech zavedení nové kategorie letadel Light Sport Aircraft (LSA) ve vzletové hmotnosti do 600 kilogramů a ovládlo více než třetinu amerického trhu. Požadavky amerických distributorů jsou v současnosti vyšší než stačí pokrýt naše výroba. Čeští výrobce se snaží získat co největší pozice, než se nové kategorie chopí velcí američtí výrobci jako Cessna a další.

Zástupce Letecké amatérské asociace ČR, viceprezident Evropské federace ultralightů Jan Fridrich řekl Českému rozhlasu, že jedním z problémů českých výrobců jsou odlišné parametry pro kategorii lehkých sportovních letadel v USA a pro evropskou kategorii ultralightů. Výrobci tak mohou používat pro obě kategorie jen minimum shodných komponentů. Pro srovnání, americké LSA mají vzletový váhový limit 600 kg (650 kg se záchranným systémem), zatímco evropské ultralighty 450 kg (472,5 kg se záchranným systémem).

Na veletrhu Oshkosh 2006 je kolem 10.000 letadel a účastní se ho více než 750.000 návštěvníků. Jde o největší podobnou akci na světě. Čeští vystavovatelé se zaměřují především na dovozce a distributory českých malých letadel do USA, ale také na americká média a samozřejmě na návštěvníky veletrhu. Na akci přiletělo také asi 50 novopečených amerických majitelů českých lehkých sportovních letadel.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme