Česká televize začne v dubnu vysílat DVB-T2 pro 96 procent obyvatel

Česká televize zahájí v dubnu přechodové vysílání v novém standardu DVB-T2. V jediném dni spustí 20 vysílačů, které pokryjí 96 procent obyvatel a splní tak zákonem stanovené minimální pokrytí 95 procent populace. Na serveru Televizniweb.cz to uvedl vedoucí úseku strategie a rozvojových projektů ČT Pavel Hanuš. Dalších šest lokalit spustí během května a června a v červenci by měla pokrývat 99,6 procenta populace.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize, budova zpravodajství

Česká televize, budova zpravodajství | Foto: Eva Odstrčilová

Přechodové sítě slouží k tomu, aby se mohli na nový standard plynule připravit vysílatelé i diváci. DVB-T2 proti nynější technologii DVB-T umožňuje vysílání více programů na menším rozsahu frekvencí. Přechod na DVB-T2 by měl být dokončen na začátku roku 2021.

Česká televize podle vysílací rady uvedla seriál, který zlehčuje čistky v Rusku. Žádá nápravu

Číst článek

Hanuš připomněl návrh daňové novely ministerstva financí, která snižuje ČT vratku DPH, z níž chtěly Kavčí hory druhou televizní digitalizaci financovat. „Pokud návrh novely zákona o daních projde, budeme mít velký problém. Žádné použitelné zdroje k dispozici nejsou. Nebude to jednoduché a zřejmě to pocítí i diváci,“ řekl Hanuš.

400 milionů korun i víc

Navrhovaná novela zvyšuje České televizi podíl DPH bez nároku na odpočet. Podle Hanuše je otázka, zda půjde o 400 milionů korun nebo o vyšší sumu. ČT by pak musela šetřit například na programu, na nákupech práv, technologií nebo nákladech na úpravách Kavčích hor.

Přechod na DVB-T2 se musí uskutečnit kvůli závazku státu uvolnit vysílací televizní pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Vedle veřejnoprávního přechodového multiplexu již běží přechodová síť Českých Radiokomunikací a také síť společnosti Digital Broadcasting.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1200 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují.

ČT letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 6,96 miliardy korun. Z koncesionářských poplatků by se měla letos vybrat 5,66 miliardy korun. Zbývající část příjmů převážně tvoří výnosy z komerční činnosti ČT.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme