Česká zbrojovka Group zahájila veřejnou nabídku akcií na burze

Česká zbrojovka Group SE, jejíž akcie byly od 1. června zapsány na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha, zahájila veřejnou nabídku akcií. Cenové rozpětí nabídky je 290 až 370 korun za akcii. Společnost o tom dnes informovala na videokonferenci. Investoři mohou podávat své objednávky ode úterý.

Praha (Aktualizováno: 19:13 22. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světová banka poukázala na slábnutí mezinárodního obchodu a aktivity zpracovatelského průmyslu (ilustrační foto)

Akcie České zbrojovky se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT, ilustrační foto | Foto: Michael Caronna | Zdroj: Reuters

Předpokládaný konec je 1. října v 17.00 SEČ pro institucionální investory a týž den v 16.00 pro drobné investory. Společnost se může rozhodnout nabídkové období prodloužit nebo zkrátit. Minimální velikost objednávky je deset akcií, maximální velikost objednávky není omezena.

„Nabídka akcií zbrojovky se nepochybně má šanci stát zásadní vzpruhou pražské burzy. Produkt je známý, v Česku tradiční, prodává se takřka po celém světě a nyní po něm poptávka spíše roste,“ řekl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Pomáhá podle něj také aktuálně slabší koruna. Domácí investoři nebudou ochotni nyní konvertovat do cizí měny a zahraniční naopak rádi koruny nakoupí, dodal.

Pětiletý spor o nákup taktických vest skončil dohodou České zbrojovky a ministerstva obrany

Číst článek

„Podobný velký úpis na pražskou burzu se konal na jaře 2016, kdy americká GE opouštěla investici do GE Money Bank. Tehdy Američané pro tento účel přejmenovali banku na Moneta Money Bank a nabídli na burze balík akcií za dvacet miliard korun,“ uvedl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Dříve na hlavní trh přicházely spíše menší emise jako Kofola na podzim 2015 nebo likérka Stock Spirits v roce 2013. Za posledních pět let byly ale z burzy staženy akcie Unipetrolu, AAA Auto a připravuje se delisting akcií Pegas a zřejmě zanedlouho i mediální CME, upozornil.

Očekává se, že po dokončení nabídky se při nabídkové ceně uprostřed cenového rozpětí bude podíl obchodovaných akcií pohybovat mezi 23 až 34 procenty všech akcií. Společnost zamýšlí použít 40 až 50 milionů dolarů (až 1,145 miliardy korun) k úplnému nebo částečnému financování investičních nákladů a výdajů spojených s realizací projektu výrobního závodu ve městě Little Rock v Arkansas. Zbývající část čistého výnosu se použije k posílení provozního kapitálu a na další všeobecné firemní účely, včetně financování případných akvizičních příležitostí.

S každou akcií se pojí právo jejího držitele na výplatu dividendy. V souladu se svou dividendovou politikou platnou od účetního roku končícího 31. prosince 2020 hodlá společnost cílit na roční výplatu dividendy 33 procent konsolidovaného čistého zisku za daný účetní rok. Dividendy bude vyplácet v korunách.

„Nabídku akcií považujeme za příležitost pro naše investory účastnit se našeho rozvoje a úspěchu. Věříme, že společně s nimi dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a USA. Výtěžek z prodeje akcií bude použit především k výstavbě nových výrobních kapacit ve Spojených státech,“ uvedl prezident CZG Lubomír Kovařík.

Díky mobilním aplikacím přibývají drobní investoři. Nemají ale znalosti a může chybět záchranný fond

Číst článek

Skupina Česká zbrojovka Group SE je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Společnost má své sídlo v Česku a výrobní závody v Česku a ve Spojených státech.

Akcie České zbrojovky se na pražské burze obchodovaly od poloviny 90. let minulého století do listopadu 2007. Na burze skončily po vytěsnění menšinových akcionářů hlavním vlastníkem, kterým byla pražská firma EXIMAT. S akciemi zbrojovky se v posledních letech před jejich vyřazením na burze obchodovalo velmi zřídka.

Skupina Česká zbrojovka Group SE působí na 90 trzích po celém světě. Ve svých provozech v Česku a USA zaměstnává zhruba 1625 lidí. Vyrábí pistole, samopaly, útočné pušky nebo kulovnice.

Většina akcií uherskobrodské zbrojovky patří společnosti CZG kontrolované René Holečkem, méně než desetina akcií v České zbrojovce Group SE náleží členům představenstva. Součástí holdingu Česká zbrojovka Group SE je uherskobrodská firma od předloňského roku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme