České aerolinie se prodávat nebudou

České aerolinie zůstávají státním podnikem. Vláda na doporučení ministra financí Eduarda Janoty odmítla nabídku konsorcia Unimex a Travel Service, které chtělo za ČSA dát miliardu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo ČSA. Ilustrační foto.

Letadlo ČSA. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ministra financí Eduarda Janoty si konsorcium kladlo celou řadu nepřijatelných podmínek. Chtělo například zmíněnou miliardu splácet na čtyřikrát až do roku 2013, což je v rozporu s usnesením vlády.

"Byly tam také podmínky, které se týkaly záporného vlastního jmění. Podle nich stát vynuluje záporné vlastní jmění ČSA a to je částka, která byla ke konci srpna 1,2 miliardy korun. Vlastní vypořádáni transakce bude navíc fakticky realizováno v květnu nebo červnu. Do té doby by to záporné základní jmění ještě narostlo. My bychom tak určitě více platili než inkasovali," řekl Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení privatizace ČSA mluvili v Radiofóru ministr financí Eduard Janota a analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka

V souvislosti s očekávaným krachem tendru padlo varování, že by se nespokojený zájemce mohl pustit do arbitráže s Českou republikou, pokud stát poskytne ČSA podporu postupným propojováním se ziskovým Letištěm Praha. Podle Janoty je to ale nesmyslná spekulace.

"Nemůže být žádná arbitráž z titulu, že vláda nevybrala vítěze, že vláda se rozhodla neprivatizovat. Navíc nedochází k žádné fůzi mezi ČSA a Letištěm Praha. Vláda si je vědoma toho, že může poskytnout jen podporu, která je uznatelná Evropskou komisí," prohlásil ministr financí.

Janota také upozornil, že konsorcium nesplnilo jednu z podmínek tendru a ze soutěže o ČSA mohlo být vyřazeno už dávno. "Odmítlo totiž složit kauci ve výši 20 miliónů korun. Ministerstvo financí v této souvislosti mohlo, ale nemuselo zmíněnou společnost vyřadit," prohlásil Janota.

Obě nejsilnější strany rozhodnutí kabinetu přivítaly

ODS se zastavením prodeje ČSA souhlasí. Předseda strany Mirek Topolánek řekl, že považuje toto rozhodnutí za jediné možné řešení v situaci, v jaké aerolinky jsou. Firma by měla ke konci roku hospodařit se ztrátou 3,3 miliardy korun.

"Pokud by o tomto problému rozhodovala moje vláda, rozhodla by úplně stejně jako vláda Jana Fischera," řekl Topolánek. Rozhodnutí vlády ale Topolánek nebere jako ukončení privatizace ČSA.

"Beru to jako rozhodnutí o konkrétním výběrovém řízení, ve kterém nakonec jediný uchazeč nabídl podmínky, které vláda nemohla akceptovat," dodal předseda ODS.

Proti prodeji ČSA jedinému zájemci už dříve vystupovala ČSSD. Jak dnes připomněl její předseda Jiří Paroubek, v budoucnu by mohlo být možné za aerolinie dostat i větší částky.

"Je ale potřeba ČSA stabilizovat po všech stránkách a poté hledat ve střednědobém horizontu strategického partnera. To znamená například sfůzovat ČSA s Letištěm Praha," uvedl Paroubek.

Nadstandardní nabídka?

Odmítnutý zájemce o ČSA rozhodnutí vlády respektuje "Jsme přesvědčeni, že nabídka na převzetí ČSA za jednu miliardu korun byla v kontextu s miliardovými ročními ztrátami ČSA, miliardovými půjčkami a potřebou splatit v následujících deseti letech více než 14 miliard korun z leasingových splátek, nabídkou vysoce nadstandardní," uvedla mluvčí Travel Servisu Vlaďka Dufková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Travel Servisu Vlaďka Dufková považuje nabídku za nadstandardní

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme