České aerolinie žádají dvou miliardovou finanční injekci ze státní pokladny

Stát bude muset zřejmě navýšit základní jmění Českých aerolinií o dvě miliardy korun, aby odvrátil riziko konkurzu společnosti. Firma za loňský rok skončila hospodaření ztrátou skoro půl miliardy. Za letošní první pololetí ČSA oznámily rekordní ztrátu 773 miliónů korun, vydělávat by znovu měly začít po restrukturalizaci v roce 2008.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo na stojánce

Letadlo na stojánce | Foto: Jan Rosenauer

Ministr financí Vlastimil Tlustý uvedl, že státní pomoc by ale představovala další položku, která zvyšuje deficit rozpočtu. "ČSA mají ekonomické potíže, mají ztrátu. Bez státní pomoci v podobě navýšení základního jmění se asi neobejdou. Potíž je ovšem v tom, že to může podléhat schválení v Evropské unii jako podpora. Vláda bude tento problém řešit, a je to mimochodem další položka navyšující deficit, protože dvě miliardy, o kterých se hovoří, se nikde jinde nevezmou," řekl ministr.

Druhou variantou je pak konkurz společnosti. V případě, že stát pomůže firmě ze státního rozpočtu, bude to podle Tlustého první krok k prodeji. "Krok navýšit základní jmění, vynaložit takovou obrovskou částku, jako jsou dvě miliardy, je odůvodnitelný jedině tehdy, jestliže to bude zároveň krok, který bude směřovat k možnosti privatizovat ČSA a přerušit stále se opakující problém, že ČSA způsobuje státu nikoliv příjmy, ale ztráty," vysvětlil Tlustý.

Ministerstvo dopravy nyní zpracovává právní rozbor, který má ukázat možnost navýšení kapitálu bez souhlasu Evropské unie. Podle ministra dopravy Aleše Řebíčka leží finanční stránka případné pomoci na ministerstvu financí.

Podle pravidel Unie nesmějí členské země poskytovat pomoc, která by pokřivovala hospodářskou soutěž a obchod. Nicméně je možná řada výjimek a jen komise má pravomoc určit, zda navrhovaná podpora hospodářskou soutěž a obchod neovlivňuje, případně zda převažují výhody pro obecný zájem.

Vilém Janouš, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme