České banky jsou podle ČNB i letos zdravé a odolné proti rizikům

České banky jsou i nadále odolné proti rizikům. Ve zprávě o finanční stabilitě na roky 2011 a 2012 to uvedla Česká národní banka. Banky jsou podle ní zdravé, kapitálově dobře vybavené a dlouhodobě ziskové. Udržují si také přebytek vkladů nad úvěry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

To, že se českým bankám daří i v době ekonomické krize, je podle guvernéra centrální banky Miroslava Singera do značné míry dané tím, jak u nás vypadá měnový systém.

„Jednou větou bych řekl: To je specifikum, do určité míry zvláštnost našeho finančního systému, která vznikla v důsledku toho, že máme plovoucí kurz, který posiloval, a že jsme měli poměrně konzervativní měnové i finanční politiky,“ vysvětlil Singer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zprávu o finanční stabilitě, kterou dnes zveřejnila ČNB na základě posledních zátěžových zkoušek, prostudoval redaktor Jaroslav Skalický

Český finanční systém by podle ČNB mohl ohrozit jen případný výraznější propad ekonomické aktivity v ekonomicky silných zemích eurozóny. Situace například v Řecku nebo Španělsku by takový dopad na náš finanční sektor neměla.

„Hlavním faktorem takového vývoje by spíš bylo dramatické znejistění investorů ve zdravějších evropských ekonomikách než problémy těch zemí, které známe. Odchod kapitálu z Evropy, odchod investorů, jejich totální nejistota, neochota investovat i neochota bohatších spotřebitelů v zemích, kterým se daří dobře, utrácet,“ poznamenal guvernér České národní banky.

Vývoj v eurozóně

Další vývoj tak bude záviset hlavně na ekonomické aktivitě v eurozóně. Základní scénář představuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější a odpovídá i její předpovědi, podle které letos dojde k recesi ekonomiky a následně k mírnému růstu. Takový vývoj by nevyžadoval žádné dodatečné kapitálové injekce do sektoru bankovnictví.

Scénář nazvaný ‚Evropa v depresi‘ předpokládá víceletý propad ekonomické aktivity, který by provázel výrazný pokles cen nemovitostí, nárůst úvěrů a pokles provozních zisků finančních institucí. V takovém případě by 12 finančních institucí požadavky na kapitálovou přiměřenost nesplnilo a kapitálové injekce by si vyžádaly necelých 15 miliard korun. Ani to by ale podle centrální banky stabilitu sektoru neohrozilo.

ČNB testovala i sektor pojišťoven a penzijních fondů. U pojišťoven došla k závěru, že jejich kapitál je dostatečný a je schopen dobře ustát rizika z nepříznivého tržního vývoje, u penzijních fondů už to tak jasné není, podle ČNB je vysoce citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme