České banky mají sedmé nejvyšší poplatky za vedení účtu v Evropské unii

V českých bankách se platí sedmé nejvyšší poplatky v zemích evropské sedmadvacítky. Nejlevnější je vedení běžného účtu v Bulharsku. Nejdražší v Itálii. Uvádí to nejnovější průzkum Evropské komise. Ten se zaměřil také na transparentnost informací, které banky svým klientům poskytují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSOB

ČSOB | Foto: Marián Vojtek

V sazbách za vedení běžných účtů v evropských bankách jsou až propastné rozdíly. Zatímco v Itálii zaplatí majitel konta průměrně 253 eura ročně na poplatcích, v Bulharsku ho obdobné služby stojí jen průměrně 27 eur ročně. Draho - více než na 100 eur přijde vedení účtu také například ve Francii nebo ve Finsku. Česko je v pomyslném žebříčku na 7. místě.

Na bankovních poplatcích u běžných účtů ročně zaplatíme průměrně 95 eur. Průzkum Evropské komise také zjistil velké nedostatky v informování klientů před otevřením účtu o podmínkách jeho vedení. Ve dvou třetinách případů nebylo u zkoumaných bank možné zjistit jasné informace o cenách služeb přímo z jejich webových stránek.

Průzkum se stane základem pro postup národních kontrolních orgánů ke zjednání nápravy v bankách.

Pavel Novák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme