České banky uspěly v zátěžových testech, jsou odolné vůči negativním šokům

Banky v České republice jsou dostatečně odolné proti možným finančním šokům. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Banky a stavební spořitelny jsou stabilní hlavně díky silnému vlastnímu kapitálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

ČNB testuje finanční domy, které spadají pod její dozor, pravidelně. Tentokrát zkoušela možnost šokového zhoršení vnitřních i vnější ekonomických vlivů. Podle ředitele odboru finanční stability centrální banky Jana Frajta jsou výsledky lepší než před půl rokem.

„Všechny banky zůstaly i v zátěžovém scénáři výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem. České banky v letošním roce zvýšily svou kapitálovou přiměřenost, ta nyní přesahuje 18 procent. Pokud to srovnáme se situací v jiných evropských zemích, tak patří skutečně k těm nejvyšším.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zátěžových testech České národní banky informovala Jitka Hanžlová

Podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka jsou české banky na rozdíl od většiny západoevropských značně konzervativní.

„Z pohledu stability bankovního sektoru je vysoká kapitálová vybavenost bank samozřejmě dobře, protože pak může sektor lépe odolávat případným negativním dopadům do hospodaření.“

Banky v České republice mají zároveň silné zisky a méně se pouští do poskytování rizikových úvěrů. Zátěžové testy ukazují, že banky, které kontroluje centrální banka, by nejméně další tři roky měly zůstat v pořádku.

Testům finanční kondice se nedávno podrobily také evropské banky a 25 jich neprošlo. Podle výsledků zkoušky, kterou připravila Evropská centrální banka, jsou tyto finanční instituce příliš slabé na to, aby překonaly tři roky případné hospodářské krize.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme