České banky váhají se zrušením poplatků za vklady na sbírkové účty

Banky pomalu upouštějí od toho, aby účtovaly poplatky za převody peněz na charitativní účely. Například v Německu od této praxe ustoupily už dva velké bankovní domy - PostBank a Citibank. U nás banky zatím se zrušením poplatků v tomto případě váhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U přepážky

U přepážky | Foto: www.zce.cz

Jedna z největších bank u nás - Československá obchodní banka - už na poplatcích za transakce peněz pro oblasti postižené tsunami vydělala přibližně 750 tisíc korun. Podle mluvčího banky Milana Tománka ale ústav tyto peníze vrátí na konta charitativních organizací: "ČSOB vede účty třem humanitárním organizacím, které se angažují v jihovýchodní Asii: organizaci Adra, Člověku v tísni a Unicefu a hotovostní vklady na tyto tři účty nejsou zpoplatňovány. Poplatky, které jsme vybrali od 26. prosince do dnešního dne vracíme zítra na účty těchto organizací."

Podle Tománka však banka poplatky za převody nezruší. Podle něj je příliš obtížné nastavit systém, který by vyřadil některá konta z poplatkového režimu. Banka tak podle něj bude raději kompenzovat tyto poplatky sponzorskými příspěvky.

Mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková Radiožurnálu řekla, že její banka odevzdá peníze, které zatím vybrala, na humanitární účely. V současné chvíli se prý navíc hledá způsob, jak poplatky u sbírkových kont zrušit.

"Protože je technicky náročné zrušit poplatek, pokud klient posílá prostředky z účtu na účet, rozhodli jsme se, že sumu z poplatků za transakce, které došly na sbírkový účet, vyjmeme z našich výnosů a přidáme tuto částku na sbírkový účet České katolické charity."

Stejně jako v případě ČSOB jsou hotovostní vklady na tento účet bez poplatků. Ostatní banky zatím nezveřejnily, jestli také hodlají poplatky za humanitární transakce zrušit. Lze však počítat s tím, že i ony půjdou cestou sponzorských darů spíše, než zrušením poplatků.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme