České banky vyměňují karty ohrožené útokem hackerů v USA

Útok hackerů, který ve Spojených státech ohrozil 40 milionů držitelů platebních karet, se projevil i v České republice. Některé české banky preventivně vyřazují platební karty, u nichž v souvislosti s napadením počítačového serveru v USA hrozí jejich zneužití.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karty

Kreditní karty | Foto: Jan Rosenauer

Komerční banka kvůli útoku znemožnila další použití některých karet, informovala postižené klienty a vydala jim nové karty. Podobná opatření spustila v pondělí i ČSOB, která klientům vyměnila několik desítek karet.

"Dostali jsme informaci od platebních asociací MasterCard a Visa, že údaje některých karet našich klientů byly právě v souboru, který byl stažen ze společnosti, která zajišťuje na americkém trhu autorizaci plateb kartami u amerických obchodníků," uvedl mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

Narušení bezpečnosti karet mělo původ u atlantského zpracovatele plateb pro banky a obchodníky CardSystems Solutions. K průniku byl použit speciální virus, který vyhledává data o spotřebitelích s cílem podvodně vybrat peníze. Podle bank však vyloupení nehrozí, protože pachatelé neznají PIN.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme