České domácnosti bankám dluží přes 344 miliard korun

České domácnosti se stále více zadlužují. V květnu se jejich pohledávky oproti dubnu navýšily o skoro 9 miliard na 344,4 miliardy korun. Drtivou většinu půjček lidé využijí na financování bydlení. Zároveň se zvyšují i úspory domácností, a tak rostoucí zadlužení není podle analytiků žádný problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Drtivá většina úvěrů je podle České národní banky použita právě na financování bydlení. Jak tvrdí odborníci, to jsou z hlediska bank a dlužníků úvěry velice bezpečné, protože jsou jištěny nemovitostí.

Analytička společnosti Next finance Markéta Šichtařová tvrdí, že sice roste zadlužení velmi rychle, ale rozhodně se nemusíme obávat nebezpečného předlužení, ani krize bankovního systému. Zároveň se totiž také zvyšují úspory obyvatel.

"Domácnosti, aby si mohly vzít hypotéku a poté ji splácet, šetří tak mohutně, že se uskromňují i ve své vlastní spotřebě. Ačkoliv tedy roste životní úroveň a příjmy obyvatel, zdaleka tak rychle neroste jejich utrácení," řekla Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Šichtařová.

Stejně jako domácnosti se zadlužují i podniky, to ale podle Šichtařové spíše našemu hospodářství prospívá. Firmy tím, že si berou půjčky, které jsou nejlevnější v historii, totiž peníze investují do svého rozvoje. Tím se následně zvyšuje potenciál české ekonomiky.

Ondřej Kubala, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme