České domácnosti dluží 260 miliard

České domácnosti se stále více zadlužují. Za jediný rok vzrostl jejich dluh bankám a různým společnostem o více než 60 miliard korun na celkových 260 miliard. Stejně jako domácnosti se zadlužuje celý stát. Zahraniční dluh Česka se vyšplhal na rekordních 870 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

České domácnosti se stále více zadlužují. Jen za poslední rok vzrostly jejich dluhy o třetinu, na 259 miliard korun. Statistika centrální banky přitom zahrnuje pouze bankovní půjčky. Domácnosti si ale půjčují také u soukromých splátkových společností, a celkový objem zadlužení našich domácností je proto ve skutečnosti ještě větší.

Průměrná česká rodina momentálně dluží 62 000 korun, říká analytik společnosti Fincentrum Jiří Louthan. Tato částka se podle něj v dalších měsících ještě zvýší, protože zadluženost domácností dále poroste. "Je zřejmé, že se Češi teprve učí žít na dluh, ještě nejsme úplně na vrchu. Například ve srovnání s hrubým domácím produktem je výše dluhu domácností v Česku 4-5kát nižší než průměr ve vyspělých zemích Evropské unie."

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nás současná výše zadlužení nemusí znervózňovat. "Největší přírůstek vykazují hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, které generují asi 85 procent celkového přírůstku úvěrů v posledním roce. Obyvatelé se tedy stále více sami starají o řešení své bytové otázky. Proto nepovažujeme rychlý růst úvěrů v české ekonomice za problém, spíše naopak za pozitivní jev."

Jedním z důvodů, proč poptávka po úvěrech v posledních měsících stále roste, jsou nízké úrokové sazby a tedy i výhodná cena úvěrů. Podle mluvčí splátkové společnosti GE CAPITAL Multiservis Evy Chaloupkové by vysoká poptávka půjčky podražit neměla. "Cena úvěrů pro domácnosti je v současné době velmi příznivá a nasvědčuje tomu velmi silná konkurence, která je na trhu splátkového prodeje, a proto nepředpokládáme, že by cena za poskytnutí úvěru v současné době měla růst nahoru."

Zahraniční dluh České republiky ke konci prvního čtvrtletí meziročně vzrostl o téměř 77 miliard. V porovnání s koncem loňského roku se ale naopak o 28 miliard korun snížil. Vyplývá to z informací České národní banky.

Analytik společnosti Patria Online David Marek upozorňuje, že zahraniční zadluženost oproti loňsku mírně klesla ze 37 procent hrubého domácího produktu na necelých 34 procent a tato úroveň zatím rozhodně není nebezpečná. "To je hluboko pod úrovní, kde by měly finanční trhy zbystřit a začít tento ukazatal sledovat pozorněji, hluboko pod nějaku mezí, která by znamenala případnou nestabilitu směnného kruzu a celé ekonomiky, takže se nemáme čeho obávat."

Zahraniční investice zároveň převýšily tuzemské investice v zahraničí o 619 miliard korun.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme