České domácnosti se často zadluží pouze kvůli opomenutí plateb

Přestože se o předlužení hodně mluví jako o velkém sociálním problému, české domácnosti jsou při uzavírání půjček spíše opatrné. I tak ale mnoho rodin upadne do dluhové pasti. Navzdory obecně rozšířené představě si ale většinou nepůjčují na věci pomíjivé hodnoty, jako jsou elektrospotřebiče nebo dovolená. Nejčastější riziko na ně číhá někde jinde – ve vlastním opomenutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhy - exekuce

Dluhy - exekuce | Foto: Ladislav Bába

Podle údajů České národní banky dluží každá česká domácnost v průměru 287 740 korun, to je průměrná částka přepočítaná takzvaně na domácnost. Je to o přibližně 10 tisíc korun více než před rokem.

Podle údajů inkasní společnosti EOS KSI jsou důvody k zadlužování v rámci celé Evropy velmi podobné. Nejčastěji jde o úvěry na rekonstrukci a koupi nemovitosti. Pak také na opravu nebo pořízení automobilu.

Kromě těchto velkých výdajů však Evropané rádi využívají i menší spotřebitelské půjčky na výbavu domácnosti včetně nové elektroniky. Výjimkou nejsou ani úvěry na splácení předchozích dluhů. V tom se Česká republika nijak výrazně nevymyká.

K zadlužení vede i zapomětlivost

Liší se v tom, že mnoho dluhů vzniká jaksi opomenutím. Podle EOS KSI je evropským unikátem, že v Česku mnoho dluhů vzniká neplacením pojistných smluv. Důvodem vůbec nemusí být složitá finanční situace rodin, ale stačí zapomenout obnovit trvalé příkazy v bance. To se týká především dlouhodobých pojistných smluv, které jsou hrazeny v pravidelných platbách.

Potvrzuje to i nedávný průzkum České asociace pojišťoven, který uvádí, že se lidé o své pojistné smlouvy příliš nestarají. Podle jejich průzkumu totiž více než polovina pojištěnců neaktualizuje své smlouvy. U většiny pojistných smluv nedošlo ke změně 8 a více let.

Češi často dluží za lékaře

Neuhrazené dluhy z kreditních karet se objevují po celé Evropě. Obvyklý scénář vypadá tak, že klient zapomene uhradit dluh na kreditní kartě. A ten velmi rychle roste a pro dlužníka tak může být nesmírně složité uhradit celou částku. Z původně jednorázové půjčky se stává dlouhodobý a hodně velký problém, který roste s tím, jak se prodlužuje čas, po který dlužník nereaguje.

Češi dále hřeší na nezaplacené poplatky u lékaře, které dokážou narůst do velké výše. Důvodem bývají výhradně nezaplacené regulační poplatky v nemocnicích. Pokud u sebe pacient při odchodu z nemocnice nemá hotovost, dostane možnost uhradit poplatek za lůžkovou péči dodatečně, a to ve stanovené lhůtě. Tu však mnozí nedodrží a danou částku nezaplatí.

To, že lidé neplatí lékařské poplatky přednostně před ostatními dluhy, je prý v rámci Evropy ojedinělé. Na druhou stranu například v Rakousku se zvyšuje počet dlužníků, kteří se do finanční tísně dostali kvůli rozvodu. A třeba v Holandsku rodiny nejčastěji dluží internetovým obchodům, dokazují zkušenosti společnosti EOS KSI.

Jitka Hanžlová, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme