České domácnosti se dál zadlužují. Řešit by to mohl zákon

České domácnosti si s finančními otázkami stále ve větší míře nerozumí. Řada rodin padá do dluhových pastí a vytlouká klín klínem, čili na splátky jedněch půjček si půjčuje jinde. Zadluženost domácností raketově roste a obchod s chudobou je čím dál tím více lukrativním byznysem. Téma získalo na aktuálnosti i vzhledem k současným nepokojům v Severních Čechách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Právě na problémy ve finanční oblasti rodin a jednotlivců chce upozornit seminář na půdě poslanecké sněmovny, který zaštiťuje poslankyně Jitka Chalánková za TOP 09. „Každý návrh řešení, musí vyjít z debaty a diskuze. Jiná možnost ani není,“ přiblížila Chalánková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jitka Chalánková (TOP 09) a Daniel Hůle (Člověk v tísni) ve Světě o deváté.

Pro lepší finanční gramotnost je potřeba podle Daniela Hůleho z organizace Člověk v tísni volit rozumnou míru regulace i prevence. „Nicméně i ve stávajícím legislativním rámci existuje celá řada kroků, které lze využívat k tomu, aby se zadlužování české společnosti takovýmto tempem neprodlužovalo,“ podotkl Hůle.

Finanční vzdělávání je podle něj velmi důležité. „Je jistá část populace, netroufám si říct, jak velká, která je nevzdělatelná. Pokud nerezignujeme na její ochranu, tak je nezbytné zanést do právního řádu jistou míru ochrany. To je například zákon o rozhodčích doložkách,“ řekl Hůle.

Ve spotřebitelských smlouvách je podle něj naprosto nepřípustné, aby rozhodčí doložky byly. „Dokud to tak bude, tak nebude možné praxi chování nebankovních společností kultivovat,“ zdůraznil. Chalánková potvrdila, že příslušný zákon o rozhodčích doložkách už ve sněmovně leží.

Martina Mašková, ak, Zdeněk Strnad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme