České dráhy vybaví vlaky bezpečnostním zařízením. ‚Chceme nejlepší technické řešení,‘ říká člen představenstva

České dráhy plánují vybavit své vlaky bezpečnostním zařízením Crash Call. V případě nehody bude automaticky vysílat signál dispečerovi. Nyní společnost hledá dodavatele zařízení. Dráhy to oznámily ve středu v tiskové zprávě. Jde o jedno z dalších opatření, kterým dopravce reaguje na sérii vážných nehod v létě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy chtějí předcházet nehodám. | Foto: Tomáš Adamec

Už dříve společnost spustila aplikaci jako bezpečnostní doplněk pro provoz na lokálních tratích. Zařízení umístěné v čelním vozidle vlaku by mělo fungovat podobně jako hlášení o nehodě v nových osobních autech.

Podobné zařízení se podle drah zatím na evropských železnicích nevyužívá. „V současné době hledáme vhodného dodavatele, který nabídne nejlepší technické a zároveň ekonomické řešení. Navržené zařízení musí také odpovídat všem normám provozu železničních kolejových vozidel,“ uvedl místopředseda představenstva Českých drah Michal Kraus.

Při opravách tratí se na bezpečnost často zapomínalo, říká ke srážkám vlaků novinář Jan Sůra

Číst článek

Zařízení Crash Call by podle něj mělo fungovat automaticky, nebude tak závislé na strojvedoucím či dalším vlakovém personálu. Tím chtějí dráhy eliminovat případy, kdy vlakový personál nebude moci pomoc okamžitě zavolat. Nebezpečný střet bude zařízení ohlašovat na dispečink.

České dráhy přizvaly do konzultací o technologii zařízení přes desítku firem, přihlásit se ovšem mohou samy i další společnosti. Dopravce však apeluje na to, aby zařízení bylo schopné rozlišit nebezpečnou kolizi od případných otřesů, například při takzvaném svěšování, běžných pro normální provoz.

Zájezdoví dopravci stále čekají na pomoc od státu, ministestvo dosud přijalo přes 850 žádostí

Číst článek

Klíčové bude pro dráhy také určení vhodného místa pro umístění zařízení, odolnost a finanční náročnost projektu. Zařízení by mělo být dalším opatřením, kterým chtějí České dráhy eliminovat rizika nehod.

V létě se na české železnici stala řada nehod, které si vyžádaly několik obětí a zraněných. Dráhy tehdy spustily aplikaci, která na lokálních tratích upozorňuje strojvedoucího na blížící se vlak v protisměru. Společnost se také zaměřila na intenzivní trénink strojvedoucích a spolupracuje na zavádění zabezpečovacího systému ETCS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme