České dráhy chtějí prodat tisíce nepotřebných objektů

České dráhy plánují prodej nemovitostí, které nepotřebují. Z celkových 8000 objektů si chtějí ponechat zhruba 1500, pro zbytek bude podnik hledat soukromé majitele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Prodej by mohl vynést řádově až miliardy korun, které chtějí dráhy investovat do obnovy nádraží.

Jak upozornil v pořadu Stalo se dnes mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, podnik prodává nepotřebný majetek prakticky nepřetržitě.

"V tuto chvíli jsme řekli, že si chceme nechat hlavně dopravní budovy, a jde o to zbavit se toho majetku, který je jakousi koulí u nohy, který neslouží železniční dopravě a naopak nám dělá starosti, jako jsou různá skladiště, bytové domy a podobně."

Přehrát

00:00 / 00:00

O prodeji nemovitostí Českých drah hovořil mluvčí Petr Šťáhlavský v pořadu Stalo se dnes

Objekty, kterých se teď dráhy chtějí zbavit, většinou podle mluvčího nemají příliš vysokou hodnotu a jsou ve špatném stavu.

"Mnohdy třeba místo těchto objektů a na těchto pozemcích vzniknou nové přestupní terminály, takže spíše jde o to tyto objekty úplně zrušit a využít ten prostor třeba pro parkoviště nebo přestupní terminál autobusů."

Prodej nemovitostí podle Šťáhlavského rozhodně nevynese tolik, aby to pokrylo náklady na opravu všech zanedbaných nádraží v zemi.

"Pokud bychom chtěli zrekonstruovat všechny stanice, tak bychom potřebovali řádově až 20 miliard korun - tak velkou částku samozřejmě neočekáváme, že bychom vytěžili," prohlásil mluvčí Českých drah ve vysílání Radiožurnálu.

Marika Táborská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme