České dráhy chystají rekonstrukci 60 nádraží

České dráhy představily rozsáhlý projekt nazvaný Živé nádraží. V jeho rámci hodlají revitalizovat na 60 vlakových stanic. Ty by se měly stát místy, kde lidé nejen cestují, ale i nakupují a tráví volný čas. Projekt je rozdělen do tří fází.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží v Praze

Hlavní nádraží v Praze | Foto: Jan Rosenauer

První fáze se týká Hlavního nádraží v Praze a stanic v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Zajišťuje ji italská firma Grandi Stazioni a přestavba by měla být hotova do čtyř let. Na Hlavním nádraží v Praze by přitom neměl být přerušen provoz.

"Máme povinnost zajistit plnou provozuschopnost železniční stanice. Cestující se dostanou bez překážek do metra a z metra na nástupiště. A také služby, které poskytují České dráhy, nebudou v žádném případě nijak omezeny," říká generální ředitel Grandi Stazioni Česká republika Massimo Palialunga.

V další fázi budou obnovena pražská nádraží Masarykovo a Smíchov a pak, jak říká generální ředitel Českých drah Josef Bazala, dalších 58 nádraží. "Na námi připravené projekty postupně budeme hledat strategické partnery, kteří budou do těchto nádraží investovat a následně potom formou dlouhodobého pronájmu umořovat svou investici."

První výběrová řízení na partnery vyhlásí České dráhy už tento pátek.

Lucie Weissová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme