České dráhy obnovují jídelní lístky ve vlacích, sází na teplé pokrmy a biopotraviny

Boj o cestujícího na železnici pokračuje. Největší dopravce, České dráhy, dnes představil novinky na svých jídelních lístcích. Od 10. prosince přijde se stálou nabídkou teplých jídel, ve které nebudou chybět ani pokrmy z biopotravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabídku jídel ČD obohatí také vepřová pečeně na víně s dýní Hokkaido v bio kvalitě

Nabídku jídel ČD obohatí také vepřová pečeně na víně s dýní Hokkaido v bio kvalitě | Zdroj: ČTK

Dodavatel občerstvení pro ČD, firma JLV, obnovuje nabídku na jídelních lístcích v restauračních vozech a takzvaných bistrovozech, které se připojují k vlakům na dlouhých vnitrostátních a mezinárodních trasách.

Nové jídelní lístky jsou podle šéfkuchaře Jiřího Krále srovnatelné s nabídkou v menších restauracích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se změní jídelníček ve vlacích ČD, zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

„Dali jsme tam boršč s kysanou smetanou, to je fajnová záležitost. Tatarák z červené řepy je také moc dobrý a potom třeba vepřová žebra, ty já mám rád. Je tam čerstvý křen a hořčice,“ popsal Král některé z položek jídelníčku.

Nově si budou moci cestující Českých drah objednat jídlo uvařené z českých biopotravin. Od ledna pak bude ve vlacích Pendolino k dispozici on-line objednávání.

Ceny by neměly být přehnaně vysoké, podle Jana Valeše z firmy, která jídlo Českým drahám dodává, by se průměrně vydělávající Čech měl ve vlaku důstojně najíst.

„Naše ceny jsou postaveny tak, aby byly srovnatelné s klasickými restauracemi. To znamená, že ceny hlavních jídel se pohybují od 125 korun, káva je za 35 korun a sklenice točeného piva za 29 korun,“ upřesnil Valeš.

Vlaky jednotlivých dopravců | Foto: Tomáš Medek, Filip Jandourek, Tomáš Adamec

Ve vlacích soukromé společnosti Leo Express lidé zaplatí za občerstvení do 60 korun, třeba za jednu bagetu, RegioJet poskytuje občerstvení od devíti do 80 korun. Každý dopravce ale zavádí nejrůznější akce a slevy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Malúš ze společnosti JLV popsal chystané novinky v Ozvěnách dne Radiožurnálu

České dráhy slibují, že i čerstvost by měla být stejná jako v restauracích.

Některá jídla, zejména česká, se ale ve vlacích připravovat moc nedají, a tak budou už hotová. Obsluha je jen ohřeje a naservíruje. Lehčí jídla se budou moci vařit přímo v kuchyních restauračních vozů.

Změny ohledně jídelníčků začnou platit s novým jízdním řádem, tedy od příštího pondělí.

Květa Moravcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme