Odboráři z Českých drah se obávají personální obměny managementu, vyzývají Ťoka k dialogu

Podle odborů je změna ve vedení Českých drah neopodstatněná a může vést k destabilizaci společnosti. Nová dozorčí rada navíc podle nich není sestavena nezávisle. Vyplývá to ze společného prohlášení odborových svazů, na kterém se při úterním jednání shodlo všech deset odborových organizací.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy. Ilustrační foto.

České dráhy. Ilustrační foto. | Foto: Martin Štěrba | Zdroj: ČTK

Odboráři zároveň uvedli, že jsou připraveni využít všech právních prostředků, aby zabránili krokům ze strany státu, které by mohly vést k destabilizaci celé společnosti.

‚Nečekejte žádnou revoluci.‘ Nový šéf dozorčí rady chce České dráhy připravit na větší konkurenci

Číst článek

Řídicí výbor Českých drah (ČD) v pátek vyměnil pět členů dozorčí rady podniku. Nová rada by podle ministra dopravy Dana Ťoka (za hnutí ANO) měla vypsat výběrové řízení na nový management podniku.

Podle odborářů jsou důvody ke změnám zástupné. Ministerstvo by se mělo spíše zabývat například otázkou definování základních služeb na železnici. Ta podle nich znevýhodňuje dráhy proti soukromým dopravcům.

Odboráři v prohlášení kritizovali i způsob jmenování nové dozorčí rady. Je podle nich složena tak, aby její členové byli ve shodě s ministerstvem. Nelíbí se jim ani okamžité zadání ministra vypsat výběrové řízení na nový management. Nová dozorčí rada měla podle odborů nejprve dostat čas k vlastnímu rozhodnutí.

Výzva k dialogu

Až 60 jednotek za deset miliard. České dráhy vypíší tendr na nákup vlaků pro regionální dopravu

Číst článek

Odbory v prohlášení vyzvaly Ťoka k dialogu o dalším postupu při řízení společnosti i v rámci liberalizace na železnici. Vyzvaly také ministerstvo, aby do té doby nepodnikalo žádné další zásadní změny. Schůzka zástupců odborů s ministrem dopravy je naplánována na 30. červenec.

Jedním z hlavních důvodů ke změnám ve vedení je podle ministra dopravy pomalá a komplikovaná liberalizace veřejné dopravy na železnici ze strany vedení podniku. Ťok doporučil na předsedu nově složené dozorčí rady bývalého ministra dopravy Petra Moose z Dopravní fakulty ČVUT. Vedle Moose se stal novým členem dozorčí rady také Karel Pospíšil z VUT Brno, Josef Kolář z Fakulty strojní ČVUT, Lukáš Týfa z Fakulty dopravní ČVUT a ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jan Štrof.

Členy rady zůstávají Jan Pejša, Vladislav Vokoun a Antonín Leitgeb z OSŽ a dopravní odborník Vojtěch Kocourek. Řídící výbor naopak odvolal Jana Harta, Antonína Tesaříka, Tomáše Révezse, Milana Kucharčíka a předsedu rady Milana Ferance (hnutí ANO).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme