České dráhy opět mění systém slev

Při cestách vlakem budeme muset od zítřka znovu počítat, co je pro nás výhodné. Sotva jsme si zvykli na změny, které zavedly České dráhy od léta, už od 1. října budou některé slevy vypadat zase jinak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Změn se dočkáme například na trase Praha - Brno. I nadále bude platit v červnu zavedená relační sleva, ale ve vlacích Eurocity se sjednotí cena jízdného na 160 Kč. Do dneška se dala pořídit tato jízdenka bez místenky za 140 a s místenkou za 160 korun a průvodčí ve vlacích označených EC uznávali oba typy. To podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského už možné nebude. "Pro cestující, kteří využívají pomalejší rychlíky nebo expresy mezi Prahou a Brnem, se cena té jízdenky zlevní ze 140 na 130 korun."

České dráhy nastavily ceny na trase Praha - Brno podobně jako autobusoví dopravci proto, aby přilákali cestující zpátky do vlaků. Sami železničáři tvrdí, že tato strategie zabrala - na druhé straně ani autobusoví dopravci nenaříkají. Podle ředitele společnosti ČEBUS Miroslava Řepy nejezdí autobusem po dálnici D1 méně lidí ani po té, co šly dráhy s cenou dolů. A ani na nejnovější cenové změny ČD firma proto nijak reagovat nebude. "Dráhy jsou určitým konkurentem, ale ne tak velkým, jak si myslí ony," říká Řepa.

S novými cenami musejí od 1. října počítat také lidé, kteří vlakem cestují ve skupinách, například na rodinné výlety. Jízdenky pro ně podraží - nově totiž zaplatí plné zákaznické jízdné dvě osoby ze skupiny a teprve až ta třetí jenom polovinu.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme