‚Nečekejte žádnou revoluci.‘ Nový šéf dozorčí rady chce České dráhy připravit na větší konkurenci

Novým předsedou dozorčí rady Českých drah má být bývalý ministr dopravy Petr Moos. Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrová řízení na posty ve vedení státního dopravce. Podle Moose je nejdříve potřeba provést analýzu současné situace v Českých drahách. Pak chce podnik připravit na konkurenci na trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

Ilustrační foto. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok v pátek prostřednictvím řídícího výboru odvolal z devítičlenné dozorčí rady Českých drah jejího předsedu Milana Ferance z hnutí ANO a další čtyři členy.

Poté nominoval na funkci předsedy dozorčí rady Českých drah bývalého ministra dopravy Petra Moose z dopravní fakulty ČVUT.

Petr Moos na snímku z roku 2017 | Zdroj: ČTK

„Nečekejte žádnou revoluci, firma je poměrně stabilizovaná. Ekonomické výsledky, kterých dosahovala v uplynulém roce, jsou velmi slibné. Přeci jenom ale tím, že se trh otevírá novým operátorům, vzniká nová situace. Je třeba, aby se firma s touto konkurencí vyrovnala a hledala cesty ke zvýšení kvality,“ popsal Radiožurnálu Petr Moos.

Obměněná dozorčí rada by měla vypsat výběrové řízení na členy představenstva. Do něj se budou moci přihlásit i stávající členové představenstva.

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok řekl, že chtěl změny ve vedení národního dopravce udělat už dřív, ale čekal, až bude mít vláda důvěru.

Rozhodnutí kritizuje šéf KSČM Vojtěch Filip. Bude podle svých slov dál tlačit na odchod Ťoka z funkce. Ťok to považuje za nedorozumění, příští týden by se chtěl s Filipem sejít.

Podle poslance ČSSD Jana Birkeho byla obměna součástí dohody s hnutím ANO. Se změnou souhlasí například i místopředseda opoziční ODS Martin Kupka.

Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme