Soud zrušil 200tisícovou pokutu za dodatek ke smlouvě pro České dráhy

Krajský soud v Brně zrušil pokutu 200 000 korun pro České dráhy, kterou jim uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Důvodem pokuty byla změna smlouvy na nákup 15 třívozových elektrických jednotek z roku 2011, vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na úřední desce soudu.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah. Ilustrační foto.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: Český rozhlas

Pokutu udělil ÚOHS Českým drahám na konci roku 2015 za to, že v červnu 2012 uzavřely dodatek k původní kupní smlouvě se společností Škoda Vagonka z roku 2011. Dodatek měnil ustanovení týkající se smluvní pokuty v tom smyslu, že dráhy nově nebyly oprávněny požadovat pokutu za prodlení s dodávkou jednotlivé jednotky.

Potřebujeme profesionální manažery, řekl ministr dopravy Ťok a odvolal několik členů dozorčí rady Českých drah

Číst článek

Dráhy se proti rozhodnutí odvolaly k předsedovi antimonopolního úřadu. Ten v roce 2016 původní rozhodnutí potvrdil s tím, že uzavřením dodatku dráhy zvýhodnily vítěze soutěže proti jiným konkurenčním uchazečům a byla tak podstatně změněna smlouva.

Státní podnik poté podal žalobu ke Krajskému soudu v Brně, který rozhodnutí ÚOHS nyní zrušil a případ mu vrátil k opětovnému projednání. Proti rozsudku mohou obě strany podat stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme