České dráhy plánují posílit likviditu. U tří bank si otevřely rámcové úvěry v hodnotě 8,5 miliardy korun

České dráhy si u tří bank otevřely sedmileté rámcové úvěry za až 8,5 miliardy korun. Dráhy je budou čerpat v případě potřeby, přičemž využít je mohou pro jakýkoliv účel. Prioritně je však chtějí využít pro nákup nových vlaků. Podnik chtěl dojednáním úvěrů posílit svou současnou likviditu, uvedla společnost. České dráhy loni kvůli pandemii jen na tržbách ztratily více než čtyři miliardy korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah.

České dráhy chtějí peníze využít na nákup nových vlaků a posílení své likvidity | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: iROZHLAS.cz

„O více než čtyři miliardy nižší tržby v roce 2020 a další propad příjmů z přepravy cestujících v důsledku současných protiepidemických opatření způsobily, že České dráhy mají méně peněz na investice do svého rozvoje. A přesto, že realizujeme úspory, kde se dá, na nákup techniky ani na rozvoj zázemí pro její údržbu rezignovat nemůžeme. Ve smlouvách s kraji a státem jsme slíbili nové vlaky a tento závazek splníme. Je to investice do budoucnosti,“ uvedl šéf Českých drah Ivan Bednárik. Podle něj je společnost podle všech ekonomických ukazatelů i přes ztráty nadále silná a spolehlivá firma se zdravým zadlužením.

České dráhy objednaly 20 dálkových vlaků za více než 12 miliard. Poprvé vyjedou v roce 2024

Číst článek

Dopravce se na úvěrech dohodl s Raiffeisenbank, UniCredit Bank a VÚB. Podle drah jsou za dosud nejvýhodnější úrokové sazby.

Samotné čerpání úvěru bude podle podniku záviset na dalším vývoji pandemie a s tím související výši příjmů z provozu. Roli budou hrát také kompenzace od státu. Dráhy se vedle toho dál plánují zaměřit i na své další výdaje, proto kromě už zavedených úspor chystají například zeštíhlení administrativy, snížení počtu úrovní řízení a zefektivnění procesů, podotkl Bednárik.

České dráhy kvůli koronavirové pandemii v loňském roce přepravily 117,7 milionu cestujících, meziročně o 64 milionů méně. Krize oslabila dálkovou i regionální dopravu. I přes ztráty však pokračují v investicích do vozového parku. Na začátku tohoto týdne uzavřely kontrakt na dodávku 20 nových dálkových vlaků za 12,5 miliardy korun od konsorcia Siemens Mobility a Škoda Transportation. V únoru pak dráhy objednaly také 33 vlaků pro regionální dopravu za téměř tři miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme