Dospělý za 295 korun, student za 121. České dráhy změnou výpočtu ceny jízdenky vydělávají na nových slevách

České dráhy mají nově na většině provozovaných linek větší příjem ze studenta či seniora než z dospělého cestujícího. Podle nového ceníku na e-shopu se totiž sleva z jízdného vypočítává z klasického kilometrického tarifu, nikoli však z akčních jízdenek, které nabízí dopravce na pokladně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regionální vlak Českých drah na nádraží v Hostivici.

Ilustrační foto. | Foto: Jiří Špaček | Zdroj: Český rozhlas

O výpočtech slev informoval v pondělí server zdopravy.cz. Například na trase Praha – Ostrava vyjde akční jízdenka pro dospělého člověka na 295 korun. Jízdenka pro studenty a seniory, kteří mohou nově uplatňovat slevu 75 procent, však vyjde na 121 Kč.

To znamená, že sleva se nevypočítává z akční částky, ale z běžného kilometrického tarifu, podle kterého cesta vyjde na 484 korun.

Začíná platit sleva na jízdném pro studenty a seniory ve vlacích a autobusech ve výši 75 procent

Číst článek

Stát tedy za lístek na této trati doplatí 363 korun. České dráhy tím získají o 189 Kč více, než kdyby si lístek koupil dospělý člověk beze slev.

„Cena jízdenky se skutečně počítá z té obyčejné ceny, nikoli z akční. Jedinou výjimku tvoří takzvaná superakční jízdenka, ta ale platí jen na určité trati,“ potvrdila serveru iROZHLAS mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

U superakční jízdenky se cena pro studenty vypočítává z nejlevnější jízdenky na trase. Tento tarif ale České dráhy nasazují pouze na trase Praha – Ostravsko, Zlínsko či Brno. Na tratích ve zbytku republiky nejsou dostupné.

Superakční jízdku je možné zakoupit jen přes e-shop, nikoli na pokladně. Jejich počet je navíc omezený.

České dráhy zdražení a výpočet 75procentní slevy konzultovaly s ministerstvem dopravy, které ale na postupu nevidí nic nezákonného, přestože dopravce svým krokem zatěžuje státní rozpočet.

Ostatní železniční dopravci, jako například RegioJet a Leo Express, zůstávají u výpočtu slev podle reálné ceny, kterou platí dospělí.

pla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme