České dráhy stále bez nové kolektivní smlouvy

Vedení Českých drah se stále ještě nedohodlo s vedením odborářů na definitivních podmínkách kolektivní smlouvy pro příští. Dohodnuto prý ale už je devadesát procent záležitostí, které musí obě strany vyjednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak ve stanici

vlak ve stanici | Foto: Jan Rosenauer

Vedení drah nabídlo odborářům růst platů o 3,6 procenta, tedy o jeden procentní bod více, než mělo původně v plánu. Nadále tak zbývá dohodnout výšku mzdy, délku dovolených, délku pracovní doby a výši ozdravných pobytů.

"Tyto základní čtyři položky spolu určitým způsobem souvisí, jsou to velmi významné osobní náklady pro České dráhy," říká tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Původní předpoklady, že se odbory s vedením firmy dohodnou dnes, se tak nenaplnily. Jednání je sice v poslední fázi, ale kvůli těmto čtyřem nejdůležitějším faktorům kolektivní smlouvy zatím nelze předem říct, kdy bude smlouva podepsána.

"Stále ještě je zítřejší den pro jednání a také Silvestr, takže možnost určité dohody v případě nalezení kompromisu hlavně v otázce navýšení mzdy tu je," dodává mluvčí.

Podle Šťáhlavského je vedení Českých drah připraveno podepsat kolektivní smlouvu třeba i na Silvestra večer tak, aby zaměstnanci měli sociální jistoty zaručeny i příští rok.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme