České dráhy v prosinci zdraží základní jízdné asi o dvě procenta

České dráhy od poloviny prosince zdraží jízdenky, základní jízdné na vnitrostátních i mezinárodních tratích se zvýší zhruba o dvě procenta. Důvodem je prý inflace a rostoucí cena vstupů. Dráhy naopak slibují, že zlevní cestování těm, kteří pravidelně dojíždí do práce nebo do školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1 | Foto: Tomáš Adamec

„Do cen základního jízdného a některých obchodních nabídek promítneme hlavně inflaci a růst cen vstupů. Základní tarif ve vnitrostátní a mezinárodní dopravě tak vzroste zhruba o dvě procenta. Co se týče víkendových jízdenek, i zde se promítne DPH a inflace. Jízdenky dnes stojí 600 korun, budou stát nově 650 a regionální varianty se zdraží o 25 korun,“ potvrdila mluvčí drah Kateřina Šubová.

Cena celodenní jízdenky se nemění, bude i nadále stát 550 korun. Nové jízdné začne platit 15. prosince. Kompletní ceník zveřejní dráhy o měsíc dřív.

Po sedmi letech podraží také věrnostní karty. „IN 25, tříletá aplikace pro studenty, bude nově stát 390. Změní se i cena té jednoroční, slevy IN 50 a IN senior budou za 1490. V současné chvíli stojí 1330 korun. Co je ale důležité, tak držitelé IN 50 slevy budou mít na traťové jízdenky na pravidelné dojíždění zvýšenou slevu z 25 procent na 50,“ dodává Šubová.

S In-kartou ovšem nově ušetří i žáci, a to 25 procent z již tak sníženého žákovského jízdného.

Tomáš Bystrý, Veronika Neprašová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme