České ekonomice se stále daří, meziročně vzrostla o víc než čtyři procenta

České ekonomice se stále daří a potvrzují to i nejnovější data Českého statistického úřadu. Ve třetím čtvrtletí podle předběžného HDP meziročně rostla o 4,3 procenta, což je víc než analytici předpovídali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Ekonomiku hnal dopředu hlavně zpracovatelský průmysl a velmi k tomu přispělo stavebnictví nebo obchod. To potvrzuje i ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

„Maloobchod od začátku roku 2015 zaznamenává se srovnání s rokem 2014 zhruba čtyř až pětiprocentní růst. Záleží samozřejmě podle kategorií, růst v potravinách je poněkud menší než u elektronického obchodu, kdy meziroční růst je dnes na nějakých 18 procentech,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla o 4,3 procenta. Nejnovější čísla ČSÚ přiblížila Zuzana Petráňová

Analytici zároveň upozorňují, že letošní růst HDP způsobuje i příliv peněz z evropských fondů, který se příští rok sníží.

„Pro letošek počítáme s tempem růstu ekonomiky o 4,3 procenta a v příštím roce čekáme zpomalení na 2,5 procenta,“ vysvětluje hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Když ekonomika roste takovým tempem jako teď, podnikům se daří a potřebují zaměstnance. A proto klesá nezaměstnanost.

Mzdy příští rok porostou

Podniky jsou zároveň pod tlakem, aby zvyšovaly mzdy. Analytik Michal Brožka odhaduje, že příští rok to bude o více než čtyři procenta. Trh práce a vývoj mezd totiž reaguje se zpožděním.

„Firmy jsou přece jenom opatrné a nemohou v momentě, kdy se jim zvedá výroba, okamžitě najímat lidi a okamžitě jim zvyšovat mzdy. S tím, jak se zlepšuje stav ekonomiky a zlepšuje se i výhled do budoucna, tak si mohou dovolit a někdy jsou i nuceny zvyšovat mzdy a najímat nové pracovníky,“ doplnil Brožka.

Nezaměstnanost je v současnosti nejnižší od února 2009. Práci v Česku hledá 430 tisíc lidí.

Hrubý domácí produkt Česka - čtvrtletně od roku 2012 | Foto: ČTK

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme