České farmáře trápí nízké výkupní ceny vepřového, obávají se rušení chovů

Čeští farmáři si stěžují na nízké výkupní ceny vepřového. V Evropě je větší konkurence kvůli zákazům dovozu do Ruska. Tuzemští chovatelé se obávají, že s více podporovanými zahraničními producenty řada z nich nedokáže dlouhodobě udržet krok, a bude muset vepříny zavírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvířatům se musí podle unijní směrnice poskytnout zábava. Prasata si hrají s barelem.

Zvířatům se musí podle unijní směrnice poskytnout zábava. Prasata si hrají s barelem. | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

„Výkupní cena vepřového prudce klesla, za poslední asi tři neděle o pět korun, a to už je podpásovka. Pokud to takhle bude pokračovat, tak to musíme zrušit, to se nedá ustát,“ říká Jaroslav Vojtěch, šéf společnosti Agro Jaroměř, která ročně prodává asi 200 tun jatečních vepřů.

Za rentabilní by Jaroslav Vojtěch považoval cenu o 10 korun za kilo vyšší, než je ta současná.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech českých chovatelů prasat natáčel redaktor Jiří Fremuth

Podle něj snižováním výkupních cen ohrožené především menší chovy. „A bude to další rána do české soběstačnosti, protože už dneska se vyrábí pod 50 procent spotřeby,“ podotýká Vojtěch.

Čeští farmáři si navíc stěžují, že navzdory proklamované společné zemědělské politice mají jejich konkurenti v některých evropských státech lepší podmínky.

„Ta podpora ze strany státu je nižší než v některých zemích, které jsou na zemědělství velice výrazně založeny,“ říká ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal.

Čeští producenti současně tvrdí, že se do Česka za nižší cenu často dováží méně kvalitní maso. Podle ministerstva zemědělství by však k nějakým excesům docházet nemělo.

„Tam nastupuje v prvé řadě Státní veterinární správa, která musí prozkoumat kvalitu takového masa, pakliže ta cena je skutečně podezřelá, takže tam by se na to určitě veterináři soustředili a provedli kontrolu,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Kromě podpory státu by českým chovatelům mohli pomoci i spotřebitelé. Ti podle Jaroslava Vojtěcha české maso začínají upřednostňovat.

„Věřím tomu, že kdyby to bylo ještě víc deklarované a hlídané, že Češi by tomu postupně navykli a spotřeba českých potravin by byla větší,“ poznamenává Vojtěch.

Poukazuje třeba na to, že nálepka CZ ještě neznamená, že maso pochází z České republiky – může být v Česku zbourané, zabalené, ale dovezené mohlo být z ciziny. „Poznat český výrobek je opravdu složitá záležitost, i z mého pohledu,“ dodává Vojtěch.

To by se však mělo díky novému unijnímu nařízení od dubna 2015 změnit.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme