České firmy by mohly do Izraele dodat nové lokomotivy i plynovou infrastrukturu

Česká republika by ráda využila izraelskou zkušenost s aplikací léčebného konopí. Je to jedna z oblastí, o které dnes v Jeruzalémě jednalo už třetí společné zasedání obou vlád. Pro českou armádu je důležitá také možnost výcviku pilotů vrtulníků v pouštních podmínkách. Izrael je zároveň největším obchodním partnerem České republiky na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část české vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jedná se svými protějšky na návštěvě v Izraeli

Část české vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jedná se svými protějšky na návštěvě v Izraeli | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Škoda Transportation skutečně postoupila do dalšího kola a na začátku příštího roku by se mělo rozhodnout o dodávce lokomotiv pro izraelské železnice,“ uvedl po resortních jednáních ministr průmyslu Jan Mládek.

Šancím českých výrobců podle Mládka napomáhá současná diplomacie. Vztahy obou zemí vnímají mezinárodní diplomaté jako nadstandardní.

Izrael patří ke světové špičce ve vědeckotechnickém výzkumu a podle premiéra Bohuslava Sobotky chce Česká republika výzkumné firmy přilákat.

„Dali jsme dnes Izraeli možnost pro společné vědecké úkoly využít novou infrastrukturu, která byla v oblasti vědy a výzkumu pořízena v České republice z evropských dotací,“ řekl novinářům Sobotka.

Část české vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou jedná se svými protějšky na návštěvě v Izraeli: u stolku podepisují memorandum ​český ministr obrany Martin Stropnický a izraelský protějšek Moše Jálón | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme