České firmy by své akcie 'mohly nabízet i na hongkongské burze'

Hongkongský ministr financí K. C. Chan si umí představit, že za několik let nabídnou na hongkongské burze své akcie i české společnosti. Rádiu Česko to řekl v exkluzivním rozhovoru poskytnutém před tím, než se svým českým protějškem Miroslavem Kalouskem podepsal dohodu, která zabrání dvojímu zdanění. Ta by měla mimo jiné zajistit větší zájem asijských podnikatelů o Česko a obecněji o region, který považuje za atraktivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkong

Hongkong | Zdroj: Reuters

Ze stejného důvodu pak čeká i růst zájmu českých podnikatelů o Hongkong.

Hongkong je globální finanční centrum. Česko malá země, regionální hráč zaměřený na průmysl. Kde se naše zájmy mohou potkat, čím si můžeme být navzájem prospěšní?

Hongkong je vstupní bránou do Číny. Tak to vždy prezentujeme. Z Hongkongu máte přístup do mnoha částí Číny. A také u nás můžete dostat radu, jak na to. Když se zaměříme na Česko, tak je jasné, že jste na tom podobně. Svým způsobem jste také vstupní bránou, kterou je možné se dostat k rozvíjející se a v tuto chvíli velmi dynamické části evropské ekonomiky. V tomto slova smyslu tak máme mnoho společného. Já prostě vidím Hongkong jako most. Do Hongkongu jdete nejen kvůli příležitostem u nás, ale i v Číně. A to samé si myslím, že Česko může nabídnout obchodníkům z Asie, kteří podnikají v Hongkongu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rč 7.6. Honkong ministr.mp3

Já jsem tu měl možnost mluvit s obchodní delegací z Hongkongu už před třemi lety. A už tehdy používali onu metaforu o bráně. Změnilo se od té doby něco?

Myslím si, že od té doby je ta pozice Hongkongu coby vstupní brány do Číny ještě stabilnější. V posledních dvou, třech letech jsme v tomto smyslu posílili. Čínská ekonomika totiž rychle roste. A zřejmě rychle poroste i v budoucnu. A pro firmy je proto zajímavé se v Hongkongu usadit. Stejně tak jsou to ale i domácí podmínky, co může zaujmout: jsme velmi efektivní. Nabízíme přístup jak na čínský trh, tak i k odborníkům na mezinárodní právo a finance. Navíc po globální finanční krizi je podle mého názoru Čína ještě silnější. Růst čínského hospodářství globální ekonomice významně pomáhá. Což si myslím, že je další důvod proč se zaměřit na příležitosti v Číně. A Hongkong může pomoci.

Myslíte si, že si toho jsou čeští obchodníci a finančníci vědomi – respektive, že jsou připraveni příležitosti, které jim Hongkong nabízí, využít? Máte signály, že se něco chystá?

Podle mě je objem vzájemného obchodu stále velmi nízký. Myslím si, že na tom se všichni shodneme. Což je také jeden z důvodů, proč je tu potenciál růstu. Já jsem přitom v Hongkongu už potkal mnoho byznysmenů z Česka. Šlo o bankéře a o podnikatele. Ti všichni byli z příležitostí, které Hongkong nabízí, nadšeni. A mohu vám také říci, že jsou čeští byznysmeni, kteří v Hongkongu investují a kteří tam mají slušné zisky.

Jak obtížné to je pro podnikatele z malé země, jako je například právě Česká republika, prosadit se v globálním finančním centru, jako je Hongkong?

Je potřeba zmínit dvě věci. Zaprvé jde o podnikavost. Jde o to vytvořit něco zajímavého a prodat to čínským spotřebitelům. Já přitom vím, že v Česku máte mnoho malých a středněvelkých podniků. Je tu hodně lidí s podnikatelským duchem. A právě pro ně je Hongkong velmi dobrým místem; je pro ně výhodné tam založit pobočku a využít ji ke vstupu na čínský trh. Úspěšné příklady toho, co říkám, je už možné najít. Přitom platí, že pokud jste malá firma, může být pro vás obtížné se v Číně prosadit. I s kvalitním produktem. Čínský trh je obrovský. Ale vstoupit na něj není jednoduché. Kvůli jazyku, právu, daňovému systém a tak dále. Je mnohem jednodušší usadit se v Hongkongu. Ten má s Čínou dohody na základě kterých, pokud sídlíte v Hongkongu a jste aktivní v Číně, máte jisté daňové zvýhodnění. A co je ještě důležitější, Hongkong je velmi dynamický. Vždy tam tak najdete lidi, kteří vám mohou pomoci a nebo kteří nabídnou radu, která vám pomůže expandovat.

To je, předpokládám, ten první faktor, který jste chtěl zmínit. A ten druhý?

No, co se druhého týče, tak vy jste ve vaší otázce zmínil finanční trh. Víte, finance jsou v Hongkongu velmi důležitým sektorem. Pokud jste bankéř a chcete svým klientům poskytovat dobré služby, jste v Hongkongu. Pokud jste bankéř, který uvažuje o tom, že se pustí do obchodování s čínskou měnou, s jüanem, tak chcete být v Hongkongu. A to samé platí, pokud si chcete na trh dojít pro peníze. Tedy pokud uvažujete o tom, že přes burzu nabídnete své akcie. Což není pro malé, ale spíše větší společnosti. A zcela jistě jsou tu české firmy odpovídající velikosti, které o něčem podobném v budoucnosti mohou uvažovat.

To je tedy pohled z české strany na Hongkong. Jaký je pohled z Hongkongu na Česko – co konkrétně by pro podnikatele a nebo finančníka z Hongkongu mohlo být v Česku zajímavé?

Pokud se my v Hongkongu podíváme na to, jak svět vyšel z finanční krize, tak je nám čím dál tím víc jasné, že musíme věnovat větší pozornost novým trhům. V minulosti se lidé z Hongkongu snažili vyvážet do Spojených států anebo na ty nejznámější trhy. Ale pokud se zaměříme na to, co se bude dít v příštích letech, tak to podle nás budou rozvíjející se trhy, nové ekonomiky, kdo bude do značné míry pohánět svět. A i proto radíme byznysmenům v Hongkongu, aby se na tyto trhy soustředili. Věříme přitom, že to bude ku prospěchu i čínských spotřebitelů a firem. Hongkong je prostě prostředník. Chceme proto mít o krok a nebo o dva kroky náskok. A snad se nám tak díky tomu podaří vytvořit si dobrou základnu, která by napomohla expanzi čínských společností, které nás mohou následovat.

Jinými slovy, v tomto regionu vidíte potenciál. Chápu to dobře?

Myslím si, že východ Evropy nebo východní část Evropy je vzrušující. Myslím si, že země, kterým se po finanční krizi daří, země, které se skutečně snaží, aby jejich ekonomika byla efektivní, a které se snaží své hospodářství oživit, jsou zajímavé a důležité. Takže ano, toto jsou trhy, které z našeho pohledu mají potenciál.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme