Zájem českých firem o daňové ráje opadá, řídí se z nich necelá tři procenta tuzemských podniků

Nejméně českých firem je za posledních pět let řízeno z daňových rájů. V minulém roce se jejich počet snížil o 154, stále jich ale zbývá 13 tisíc. Majitelé tak z rájů kontrolují celkově 2,7 % tuzemských podniků a do jejich základního kapitálu investovali přes 409 miliard korun. Každoroční statistiku zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Zájem podnikatelů o daňové ráje dosáhl svého vrcholu v roce 2015, od té doby klesá. Mezi léty 2016 a 2017 došlo podruhé v historii k meziročnímu poklesu celkového počtu tuzemských společností ovládaných, často formálně, z daňového ráje. Aktuálně má matku v daňovém ráji nejméně firem za posledních pět let,“ komentovala výsledky analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Panama Papers hýbou světem. Austrálie vyšetřuje 800 lidí, premiéra Islandu vyzývají k rezignaci

Číst článek

Z 22 sledovaných zemí Bisnode odliv zaznamenala u dvou třetin. Nejvíc ztrácely tradiční destinace jako Nizozemsko a Seychely. Naopak se dařilo méně známým lokalitám – například Hongkongu či Spojeným arabským emirátům.

Od roku 2013 také klesá podíl firem s majitelem z daňového ráje na tuzemské podnikatelské základně. Zatímco v roce 2013 bylo z daňového ráje kontrolováno 3,3 % českých podnikatelských subjektů, ke konci roku 2016 to bylo 2,9 % a loni 2,7 procenta.

Objem kapitálu z daňových rájů investovaný do základního jmění českých firem v posledních letech kolísá kolem 400 miliard korun. Mezi lety 2015 a 2016 jeho objem klesl z 417 na 377 miliard korun, zatímco v ke konci loňského roku dosáhl 409 miliard korun.

Přesun z Nizozemska

Loňský odliv firem z daňových rájů táhly především společnosti, které přesunovaly sídlo své matky z Nizozemska. Tento trend je patrný již od roku 2010, kdy z Nizozemska bylo vlastněno 4519 českých firem, koncem roku 2016 to bylo 3912 a loni 3755. Počet firem s majitelem z Nizozemska se meziročně snížil o 157, tedy o čtyři procenta. Podnikatelé se také stěhují ze Seychel. Počet firem se seychelským vlastníkem začal klesat v roce 2015, loni se snížil o 70 na 803, tedy o osm procent.

Evropská unie sestavuje černou listinu daňových rájů. Zařadit by na ni mohla i USA

Číst článek

Nejvíc nových firem v roce 2016 přitáhl Hongkong. Počet tuzemských společností s vlastníkem z Hongkongu vzrostl o 54 na 191, což meziročně odpovídá nárůstu o téměř 40 procent. Následují Malta, Kypr, Spojené arabské emiráty, Marshallovy ostrovy, USA a Monako.

Jako daňové se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým únikům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, když aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky světově významných osob z politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme