České firmy dodají technologii pro rafinerie v Iráku za 2,5 miliardy

Dvě české firmy získaly zakázku v Iráku za dvě a půl miliardy korun. Konsorcium společností Technoexport a Prokop engineering dojednalo smlouvu v iráckém ropném průmyslu. Dodá technologie pro rafinérie v Basře a Bagdádu, konkrétně takzvané jednotky atmosférické destilace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácká rafinerie

Irácká rafinerie | Foto: AFP

Češi se na lukrativním kontraktu dohodli přímo s iráckým ministerstvem ropného průmyslu. Jde o jednu z největších zakázek, jakou české firmy v této zemi získaly.

Podle ředitele Technoexportu Miroslava Kožnara zahájí firmy montážní práce ve druhé polovině letošního roku. Technologicky vyspělá zařízení dodají převážně české společnosti, některé komponenty pak výrobci z blízkovýchodních zemí.

Tato zakázka není zdaleka jediná, kterou Technoexport v Iráku realizuje. Jednotku atmosférické destilace dodává například už pro bagdádskou rafinerii Daura, pro rafinerii v Baji sestaví jednotky izomerace. Hodnota těchto kontraktů je zhruba 70 milionů dolarů.

Technoexport využívá hlavně zkušeností z dřívějška. "Je to navázání na tradiční teritorium, které Technoexport měl, protože historicky stavěl 60 procent iráckých rafinérských kapacit ve spolupráci se světovými firmami. Je to projev obrovské důvěry iráckého státu, že jsme pořád schopni vyrobit stejné zařízení," uvedl Kožnar.

Velvyslanec v Iráku Petr Voznica potvrzuje, že o české podnikatele je na Blízkém východě velký zájem. Je třeba si ale uvědomovat rizika, upozornil. "Největším problémem je přetrvávající mimořádně nebezpečná situace a jakákoliv možnost pohybu mimo obrněné vozidlo a mimo zajištěnou oblast je velmi složitá. Přesto se domnívám, že v součinnosti s iráckými ministerstvy jsme schopni dodávky technologií a zboží zajistit," řekl Voznica.

Český vývoz do Iráku od roku 2003, kdy zemi skončily hlavní vojenské operace, stále roste. Loni se zvýšil na 20,9 milionu dolarů (445 milionů korun) z 17 milionů dolarů (360 milionů korun) v roce 2005. Od roku 2003 se export českých podniků do Iráku zvýšil zhruba čtyřnásobně. V letech 2005 a 2006 vyvíjelo aktivity na iráckém trhu 53 českých vývozců.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme