České firmy jsou rády za snahu EU zlepšit platební morálku úřadů

České firmy chválí rozhodnutí Evropského parlamentu, který přijal směrnici o sankcích za opožděné platby faktur. Až na výjimky by se měly proplácet do 30 dnů, a to by měly dodržovat i státní úřady a instituce Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie    

Evropská unie     | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Evropská směrnice u nás začne platit, až projde českou legislativou, nejpozději ale do dvou let.

Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela je právě stát největším dlužníkem. A platí to nejen u nás. Státní úřady platí firmám a podnikatelům za odvedenou práci či služby s velkým zpožděním. Hlavně menší firmy se kvůli pozdním platbám často dostávají do existenčních potíží.

Z nedávného průzkumu Hospodářské komory vyplývá, že malé a střední firmy pozdní platby často odrazují od účasti ve veřejných řízeních. I to by měla nová, přísnější pravidla, změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický o splatnosti faktur v Evropské unii v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

„V současné době dluží stát firmám, které budují dopravní stavby, téměř deset miliard korun,“ říká generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Nyní bude dlužníkům za nedodržení měsíční lhůty splatnosti faktury hrozit sankce ve výši až osmi procent dlužné částky. Pravidla budou platit pro všechny, včetně Evropské unie. Ani tam, jak potvrzuje Petr Kužel, neplatí včas.

Podle našeho průzkumu podnikatelé, kteří bohužel dělají služby i pro Evropskou komisi, si stěžují, že jejich platby jsou opožděné až o tři čtvrtě roku,“ říká.

Jaroslav Skalický, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme