České firmy loni vyvezly zbraně za 7 miliard, třetina mířila do rizikových zemí

Česko loni vyvezlo zbraně a jiný vojenský materiál v rekordní hodnotě téměř sedmi miliard korun. Bilanci předchozího roku překonaly tuzemské zbrojovky o víc než dvě miliardy. A jak upozornila česká kancelář organizace Amnesty International (AI), zvýšil se i podíl exportu, který míří do zemí s autoritářskými režimy, včetně Jemenu, Egypta nebo Alžírska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci museli odevzdat příruční zbraně

Vojáci museli odevzdat příruční zbraně | Foto: Vít Pohanka

Podle analýzy AI loni šlo do zemí, kde by vlády mohly nasadit nakoupený arzenál proti svým odpůrcům, skoro 40 procent českého vojenského exportu.

„Stále existují relativně dobré vztahy se zeměmi, které přetrvávají ještě z dob socialismu, ať už je to Jemen nebo Egypt. Zbraně se tam vyvážely i v minulosti, tyto kontakty stále existují, ať už na podnikatelské kruhy nebo na politické elity, které o těchto kontraktech rozhodují,“ říká expert Amnesty International na problematiku zbraní Michal Mochťak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu s expertem AI na problematiku zbraní Michalem Mochťakem a prezidentem AOBP Jiřím Hynkem

Podle organizace se dosavadní jednání České republiky v oblasti obchodu s vojenským materiálem v praxi odklání od deklarovaných principů zahraniční politiky. AI proto vyzvala vládní úřady, aby připravily opatření pro zlepšení dohledu nad schvalovacím procesem licencí do problematických zemí.

„Ministerstvo zahraničních věcí deklaruje, že podpora demokratických hodnot a ochrana lidských práv jsou univerzální hodnoty, a přesto dává zelenou transferům do zemí, kde by se to stávat nemělo,“ upozornil Mochťak.

Zbrojaři výhrady odmítají

České ministerstvo zahraničí podobné výtky odmítá. Za zcela neopodstatněné je považuje i prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

„Jsem přesvědčen, že kritéria jsou naprosto jasná. My musíme všude dokládat, komu jsou zbraně určeny, a mnohdy to nejsou ani zbraně. Je to jenom vojenský materiál, bývají to náhradní díly, součástky, kterými právě Amnesty International potom argumentuje, že jsou to zbraně,“ reagoval Hynek ve vysílání Radiožurnálu.

Amnesty International podle něj také popírá bezpečnostní situaci v zemích, které organizace označuje jako autoritářské.

„Například v Jemenu je podle mého názoru naprosto důležité vyzbrojovat jemenské ozbrojené síly, aby dokázaly bojovat s jemenskou odnoží Al-Káidy a ochránit svoje obyvatelstvo. Kdybychom se k tomu postavili všichni tak, že tam přestaneme vyvážet, tak máme další problémovou zemi,“ podotkl Hynek.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme