České firmy mají v Brazílii šanci

České podniky mohou navázat na své tradičně dobré postavení na brazilském trhu. Podpořit rozvoj obchodní spolupráce se do této největší jihoamerické země vydal premiér Jiří Paroubek. S prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva jednal mimo jiné právě o hospodářských otázkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Paroubek s prezidentem Brazílie Ináciem Lulou da Silva

J. Paroubek s prezidentem Brazílie Ináciem Lulou da Silva | Zdroj: ČTK

Brazilský trh by měl být pro české podniky velmi perspektivní. Z brazilské strany je zájem hlavně o spolupráci v oblasti energetiky, výstavby infrastruktury nebo dodávek velkých investičních celků. V tomto ohledu má Česko ještě z dob federace dobré renomé jako dodavatel například cementáren nebo cukrovarů.

Možnosti jsou podle Jiřího Paroubka také v zakládání společných podniků nebo pronikání na trhy třetích zemí. Brazílie je největším obchodním partnerem České republiky na jihoamerickém kontinentu a brazilská ekonomika patří k nejrychleji se rozvíjejícím na světě.

V roce 2003 činil vývoz z ČR do Brazílie 50,9 milionu dolarů, loni to už bylo 187,5 milionu. Dovoz z Brazílie do Česka se zvýšil z 127,7 milionu dolarů v roce 2003 na 196,8 milionu v roce 2005. Ve skladbě dovozu z Brazílie zaujímají přední příčky zemědělské komodity jako kuřecí maso, sójový šrot, tabák, káva a ovocné šťávy.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme