České firmy mohou získat armádní zakázky v USA. Vondra podepsal příslušnou dohodu

České firmy získají přístup k americkým vojenským zakázkám. Umožní jim to smlouva o vzájemném pořizování vojenského materiálu a služeb, kterou na schůzce ministrů obrany členských států NATO v Bruselu podepsali Alexander Vondra a jeho americký protějšek Leon Panetta. ČR se tak dostala mezi 20 zemí, které s Washingtonem takovou dohodu mají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra | Zdroj: ČTK

O možnost, aby se české firmy mohly ucházet o americké vojenské zakázky, se česká diplomacie snažila několik let. Z bývalých států východního bloku mělo toto výsadní postavení zatím jen Polsko.

Pro české firmy se tak otevírá cesta získat zakázky od americké armády přímo a ne jen jako subdodavatelé pro americké společnosti. Americké zákony totiž preferují domácí dodavatele a privilegované postavení v tendrech se dává jen výjimečně firmám z dvaceti zemí, ke kterým nyní patří i Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr obrany Alexandr Vondra podepsal dohodu s americkou vládou o vzájemném pořizování vojenského materiálu a služeb. Podrobnosti přinesl ve Stalo se dnes bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák.

O americké armádní zakázky se tak mohou ucházet prakticky všechny české firmy, které mají co nabídnout, a které budou sledovat vyhlašování tendrů v USA. Na tento a příští rok má americká armáda naplánované nákupy moderního vojenského vybavení za 180 miliard dolarů.

Dnes by měl jednodušší pozici například státní LOM Praha, který v Pardubicích cvičí americké a afgánské piloty vrtulníků. Zakázku ale dostal přes dva americké prostředníky. „Podle této dohody je myslitelný přímý vztah tak, že LOM může usilovat o takovouto zakázku přímo u ministerstva obrany Spojených států,“ vysvětlil význam dohody ministr Alexander Vondra.

Šanci účastnit se amerických tendrů mají nejen české zbrojovky, ale například také firmy dodávající optiku, součásti vojenské výstroje nebo výrobci pasivních radarů.

„Umím si představit celou řadu jiných možností. Ať už pro tradiční výrobce zbraní, jako je Česká zbrojovka, která je významným dodavatelem do USA, nebo i různé nové firmy v oblastech jako hitech nebo jsou u nás silné firmy třeba v oblasti nanotechnologii, které jsou dneska velmi výrazně využívány v ozbrojených silách těch nejmoderněji vyzbrojených zemí,“ přiblížil Vondra.

Pavel Novák, Jan Richter, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme