České firmy nemají příliš šancí uspět v Iráku

Možnosti uplatnění českých firem při obnově Iráku nejsou příliš velké. V prvních fázích poválečné obnovy se do země ve větším počtu pravděpodobně nedostanou, i když Iráčané o nás údajně stojí. Dobré vztahy z minulosti ale tuzemským společnostem automaticky nezaručí přednost při získávání zakázek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

iráčtí chlapci

iráčtí chlapci | Zdroj: ČTK

Podle člena Iráckého národního kongresu Shamma Khalila bude obnova Iráku stát zhruba 150 miliard dolarů. Zdůraznil, že Češi se mají o podnikání v jeho zemi snažit. Možnost spolupráce vidí například při výstavbě infrastruktury. "Ten prostor pro české firmy je ohromný - při obnově mostů, dálnic, nemocnic, bytových domů, ale třeba i v energetickém sektoru."

Jinak to ale vidí náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslav Somol. Podle něj mají naši podnikatelé chuť se do rekonstrukce Iráku zapojit, musí ale čelit velmi obtížným podmínkám. "I to, že tam jsou české rafinérie, není vůbec žádnou zárukou, že třeba tu českou rafinérii bychom mohli rekonstruovat a podobně. Dneska všechno zatím běžím po linii mezinárodních tendrů a kdo ten tendr vyhraje, tak projekt realizuje, a české firmy nejsou objektivně dostatečně silné na tu nejsilnější mezinárodní konkurenci."

Na českém velvyslanectví v Bagdádu bude v nejbližší době otevřen obchodní úsek. Ten by měl poskytovat komplexní informace jak českým podnikatelům, kteří se do poválečné obnovy země budou chtít zapojit, tak i iráckým firmám, které se chystají spolupracovat s českými subjekty.

Marika Táborská, Alžběta Bajgartová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme