České firmy přijdou kvůli protiruským sankcím o další miliardy korun

Firmy, státní instituce a pojišťovny stále odhadují škody, které českým podnikům způsobí sankce uvalené na Rusko. Zatím poslední předpoklad se podle Lidových novin vyšplhal na částku 19 miliard korun. Jde o součet, ve kterém jsou zahrnuté rozjednané obchodní příležitosti nebo projekty v Rusku, které v současné době nelze kvůli konfliktu pojistit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Obchody se ale kvůli evropským sankcím vůči Rusku neuskuteční a obchodníci tratí.

Zmiňovaných 19 miliard, které odhaduje Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), ale nezahrnuje jenom dopady sankcí. Podle mluvčí Hany Hikelové se počítá i s celkovou nejistotou na trhu.

„Jedna věc je, že samozřejmě automaticky projekty, které spadají pod sankce, nebudou pojištěné. Nicméně vzhledem k tomu, že se komplikuje situace ruských bank, komplikuje se situace obecně s rublem, nervozita na trhu je enormní, protože nikdo nedovede odhadnout, jaký vývoj v Rusku skutečně bude,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

České firmy přijdou kvůli protiruským sankcím o další miliardy korun

Odhad je na období jednoho roku od letošního září.

Zmařené obchody se týkají zejména oblasti strojírenství. Tam spadá i zboží takzvaného dvojího užití – tedy takové zboží, software a technologie, které se používají převážně pro civilní účely, jsou ale použitelné i pro vojenské účely.

„Co do Ruska pojišťuje EGAP, to znamená, co jde se státní podporou českého státu, tak především jde logicky o oblasti strojírenství, energetika. To jsou dvě hlavní oblasti, kde jsou čeští exportéři v posledních letech extrémně úspěšní na ruském trhu,“ potvrzuje Hikelová.

Podle aktuálního odhadu ministerstva průmyslu a obchodu přijdou české firmy o tržby v hodnotě zhruba 2,2 miliardy korun.

„První z oblastí je omezení týkající se zbraní, druhou oblastí je omezení pro vývoz citlivých technologií pro ropné odvětví a související obory, třetí oblastí je omezení pro vývoz zboží a technologií dvojitého užití a čtvrtou a poslední oblastí je omezení dotýkající se kapitálového trhu,“ přibližuje Filip Matys z tiskového oddělení.

Nelze zapomenout ani na protiúder Ruska. Jeho protisankce pocítí hlavně české zemědělské a potravinářské podniky. Ministerstvo zemědělství aktuálně odhaduje, že tržby firem se kvůli zákazu vývozu zboží na ruský trh do konce roku sníží o 300 až 350 milionů korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme