České firmy se radily, jak uspět na ruském trhu

Ruská ekonomika by se v budoucnu měla orientovat spíše na východ. Prohlásil to kandidát na post ruského prezidenta Vladimir Putin. Mnohem širší by měla být podle něj například spolupráce s Čínou. Pro české firmy a podnikatele, kteří se chtějí uchytit právě na ruském trhu, to nejsou příliš povzbudivé zprávy. Právě tématu podnikání v Rusku se věnovala konference s názvem Jak dobýt ruský trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled ze stanového koridoru

Výhled ze stanového koridoru | Foto: Vladimír Marek

Rusko již delší dobu představuje pro mnoho českých investorů a podnikatelů zajímavou obchodní příležitost. V poslední době se však objevují jisté obavy, že pokud prezidentské volby skutečně vyhraje dosavadní premiér Vladimir Putin, může ztížit pozice zahraničních investorů v Rusku.

„Já si myslím, že ne. Domnívám se, že například z pohledu naší firmy se toho příliš nezmění, ať už vyhraje volby Putin nebo někdo jiný. Jsme orientováni na dodávky investičních celků v pozemní výstavbě a působíme v Rusku od roku 2001 prostřednictvím naší organizační složky,“ řekl Rádiu Česko jeden z účastníků konference, člen představenstva společnosti Unistav Tomáš Kubíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Tomáš Kubíček, člen představenstva společnosti Unistav, která podniká v Rusku.

Připomněl, že přestože byla ruská ekonomika zasažena hospodářskou krizí, je stále druhou největší ekonomikou v Evropě a šestou na světě.

„Čili z pohledu budoucí spolupráce českých firem nebo firem z EU si nemyslím, že by krize Rusko významněji zasáhla. Co se týče například stavebnictví, to bylo zasaženo významně, ale už v loňském roce došlo ke zvýšení poptávky po stavebních pracích,“ uvedl Kubíček.

„Co se týče makroekonomických ukazatelů Ruska, s více než čtyřprocentním růstem HDP patří mezi velmi silné rozvíjející ekonomiky, je členem skupiny BRICS. Vzhledem k tomu, že rostou ceny jeho vývozních artiklů, jako je ropa, metalurgické výrobky či plyn, neočekávám, že by došlo k nějakému útlumu,“ dodal.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme