České firmy se začínají učit řízení s ohledem na věk pracovníků

Do České republiky se metoda řízení zohledňující věk pracovníků, takzvaný age management, dostala z Finska. Zabývá se tím, jak udržet na pracovním trhu lidi nad padesát let a jak vytvořit v zaměstnání takové podmínky, aby se tam například i přes přibývající zdravotní problémy cítili dobře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny

Dělník obrušuje konstrukci staré baťovy továrny | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Finové začali problém stoupajícího věku lidí na pracovním trhu řešit zhruba před 25 až 30 lety. Mohl za to baby boom z let 1946 a 1947, kdy se v této skandinávské zemi narodilo přes dvě stě tisíc dětí.

Když tyto historicky nejsilnější ročníky přišly do let, začali odborníci ve Finsku bádat nad tím, jak je co nejdéle a ve zdraví udržet v pracovním procesu. Řešením byl age management neboli řízení s ohledem na věk.

„Má za cíl slaďovat jejich rodinný, osobní život s pracovním a s kritickými fázemi, kterými procházejí,“ vysvětlila Ilona Štorová, která vede tým, který se zabývá uplatněním age managementu v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Věry Masopustové o age managementu v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Současně upozornila, že age management se netýká jen lidí ve vyšším věku. Za krizové fáze považuje například první zaměstnání či narození dětí.

Součástí řízení s ohledem na věk je například i měření pracovních schopností zaměstnanců nebo lidí, kteří práci hledají.

„Měření pracovní schopnosti vychází z toho, že máte sedm oblastí, které jsou různě obodované. Vy ke každé pracovní schopnosti vyplníte dotazník. Na základě toho je vám přiřazen určitý počet bodů,“ popsal podstatu testu Jiří Fukan z brněnského úřadu práce.

Podle jeho slov se hodnotí například duševní schopnosti, předešlá či budoucí pracovní schopnost a podobně. Na základě tohoto testu se pak dají zlepšit pracovní podmínky zaměstnance nebo pro nezaměstnaného najít vyhovující práci.

Ve Finsku už řízení s ohledem na věk funguje řadu let. V České republice se lze s age managementem setkat ve velkých firmách se zahraničním majitelem, ale jinak to záleží právě jen na vedení podniku. Někde to dělají, aniž by věděli, že se to jmenuje age management, jinde jim to je jedno. Projekt, který by se měl firmám v Česku nabízet, je zatím v pilotní fázi.

Věra Pfeifferová, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme